Пред 1300 студенти ректорът проф. Мирчев и кметът Камбитов връчиха студентските книжки на 9 отличнички

Filed under: Благоевград |

Сред тях дъщерята на д-р Снежана Милушева от Петрич – Любомира Димитрова, и Галина Писарска от село Първомай

Ректорът проф. Иван Мирчев и кметът Атанас Камбитов връчиха студентските книжки на приетите с отличие първокурсници в осемте факултета и Техническия колеж на ЮЗУ в Благоевград. Това стана по време на официалната церемонията по откриването на академичната година, която събра стотици преподаватели, студенти, родители и гости пред сградата на Първи учебен корпус на университета. Първа студентката си книжки получи Галина Писарска от петричкото село Първомай, която ще учи право в ПИФ. “Сама реших да уча право, тъй като тази професия е древна и продължава да е актуална и днес”, обясни пред „Вяра” Галина, като подчерта, че майка й Любка, която е счетоводителка, и баща й Гълъб – строителен инженер, подкрепят избора й.

Любомира Димитрова от Петрич пък е първенец по успех във Философския факултет. За кураж заедно с нея бяха дошли майка й – лекарката в Спешния център в Петрич д-р Снежана Милушева, баба й Лоза Милушева, леля й  Мария Милушева, която също е медик, както и любимото й куче Тара. Първокурсничката Любомира Димитрова ще живее в собствен апартамент, който се намира в центъра на Благоевград и закупен преди дни от родителите й точно за тази цел. “Тя го заслужава, показа го с успеха си, освен това има спечелени първи места на национални и международни форуми”, гордо обясни майката на отличничката д-р Милушева.

В обръщението си към студентите кметът Атанас Камбитов ги призова да следват мечтите си и да не губят вяра дори и в най-трудните моменти. „Казват, че човек е голям, колкото са големи и мечтите му. Аз ви пожелавам винаги да следвате мечтите си и дори когато ви е много трудно, не се отказвайте. Повдигайте се на пръсти, мобилизирайте дух, мисъл, воля, но не се отказвайте”, заяви управникът и минути по-късно заедно със студентските книжки връчи и юбилейни грамоти по случай 100 години от освобождението на Горна Джумая на останалите отличници – Първолета Каличка, Бояна Лазарова, Мария Траянова, Елена Трайкова, Адриана Ангова, Радостина Воденичарова и Наталия Жежкова.

В словото си ректорът проф. Иван Мирчев съобщи, че преди месец Националната агенция за оценяване и акредитация при Министерския съвет отново е присъдила на ЮЗУ „Неофит Рилски“ възможно най-високата оценка за период от 6 години. Което с право го нарежда сред водещите пет класически университета у нас. В 26-те професионални направления на вуза се обучават студенти по 61 бакалавърски специалности, 80 магистърски и 40 докторантски програми, които гарантират признати от държавата дипломи. След решението на Министерския съвет за годишен план-прием от 3052 души за тази година заедно с бакалаври, магистри и докторанти се обучават над 12 000 млади хора.

Доста пъстра е и „географията” на чуждестранните студенти и докторанти, простряна на три континента – Украйна, Русия, Молдова, Кипър, Турция, САЩ, Панама, Албания, Гърция, Македония. Приетите миналата година първокурсници от Япония успешно са завършили курса по български език и вече са записани в специалност „Българска филология”.

Университетът е включен на национално ниво в „Еразъм – консорциум” за студентски практики. Това позволява възпитаниците му да се обучават за един семестър в чужбина и да прилагат на практика придобитите знания в чуждестранни институции.

„Нашата амбиция е Благоевград да се превърне в конгресен център на докторанти и постдокторанти, като домакинството може да бъде на ротационен принцип с други университети в чужбина. Ако съчетаем тази идея с един европейски студентски фестивал по изкуствата и прибавим културния афиш на общината,това би превърнало пролетните празници на културата в Благоевград в истинска двумесечна фиеста”, добави още проф.Мирчев.

Сред официалните гостите бяха още областният управител на Благоевград Костадин Хаджигаев, заместникът му Георги Баханов, председелят на Общинския съвет Даниела Савеклева, заместник главният прокурор Камен Ситнилски, директорът на ОДМВР Георги Костов, директорът на дирекция „Висше образование“ – МОМН д-р Мария Фъртунова и др.

Снимка:

Студентите и гостите изслушаха на крака студентския химн.

Spread the love