Иван Костов: Народното събрание насърчи корупцията в правосъдието

Filed under: Актуално от днес |

Мнозинството не даде възможност на държавата да се справи с монополистите, заяви Командира

Неуместно е да изтъкваме какво е свършило 41-вото народно събрание, а да се попитаме защо си отиде предсрочно правителството. Ако не си отговорим на този въпрос, ще си отиде предсрочно и следващото. Господин Борисов не изведе страната от икономическата криза, макар че имаше всички предпоставки да го стори. Това заяви на заключителното заседание на 41-вото народно събрание лидерът на ДСБ Иван Костов.

Правителството разполагаше с 20% по-голям бюджет. Над 5 млрд. лв. бяха прибрани от държавата като инфлационен данък, взет от джоба на всеки данъкоплатец. Актуален е въпросът защо държавата увеличи приходите си за сметка на обикновените граждани. Правителството предизвика социалната криза, като само увеличи сметките на ток, то не наложи регулация и контрол и влезе в симбиоза с монополистите. Все повече българи нямат достъп до качествено здравеопазване, все повече българи се страхуват, незащитени от полицията, все повече българи стават жертви на корупция и рекет. Заради липсата на компетентност и смелост правителството не реши конкретните си задачи и отговорност. То третираше хората като тълпа, манипулирана от пиар акции. В постоянния си флирт с носталгията по комунизма правителството допусна честването на дъщерята на червения диктатор Тодор Живков в Софийския университет.
Вместо да бъде поредното правителство на политическата и финансова стабилност, то се оказа третото провалено правителство, редом с тези на Луканов и Жан Виденов.
Народното събрание не успя да излъчи правителство, защото не постигна съгласие за антимонополна политика. Мнозинството не даде възможност на държавата да се справи с монополистите, да спре ощетяването на домакинствата, на малките и средните фирми. Народното събрание не се противопостави на разхищението на парите на данъкоплатците в нереформираните сфери.
Народното събрание не упражни парламентарен контрол върху корупцията сред управляващите. То не се противопостави, а напротив – насърчи корупцията в правосъдието. Народното събрание не се противопостави категорично на това, че решенията му се взимаха не от политическо, а от напазарувано мнозинство от депутати.
Снимка: Иван Костов

Spread the love