Гоцеделчевецът Георги Пъдарски: Пребиха в РПУ сина ми с обвинението, че е счупил стъклото на автомобил на полицай

Filed under: Гоце Делчев |

33-годишният Благой измъкнат от дома пред очите на майка му

 След „разпита” го вкарват в болница с комоцио, черепна травма и затворено око

Лекарите: няма травми от побой

33-годишният Благой Георгиев Пъдарски от Гоце Делчев от снощи е настанен в хирургичното отделение на МБАЛ „Иван Скендеров”. Той е настанен там след проведен разпит в РУП, информираха близките на Пъдарски. Бащата на Благой, Георги, твърди, че синът му, който е лицензиран техник лесовъд, е бит жестоко в полицейското управление по време на разпита, след което е задържан с полицейска заповед за 24 часа и закаран под охрана в болницата в Гоце Делчев. Информацията за побоя над Благой Пъдарски бе разпространена от централата на БСП след самосиндикалното решение да уведоми партията, на която е член  Николай Абаджиев от гр. Гоце Делчев

Репортер на „Вяра” разговаря с близките на Благой Пъдарски, срещу когото бе повдигнато обвинение за счупено стъкло на автомобил на полицай от РУП-Гоце Делчев. Ето какво разказа бащата Георги Пъдарски: В петък бях при болния ми баща в с. Брезница, когото гледаме на смени със сестра ми. Обадих се по телефона вкъщи и синът ми ми обясни, че е прибрал детето си от детска градина, но докато бързал да качи дърва от мазето, за да запали печката, по стълбите се спънал и си навехнал крака и има силни болки. Прегледалият го д-р Караяков му казал, че е разтегнал главно сухожилие и трябва да остане в покой до понеделник, след което е щял да решава дали да го гипсира. След като цяла нощ синът ми лежал с болките от травмата, в събота около 13 часа вкъщи отишли трима полицаи, които по най- брутален начин влезли в апартамента и пред съпругата ми закарали Благой в полицията уж за някаква справка. Съпругата ми, притеснена от полицаите, ми каза, че са отвели в полицията Благой с обвинение, че е счупил предната вечер стъклото на автомобила на полицай. Били го познали по маратонките, като влизал в денонощен магазин около 24 часа в петък срещу събота, когато синът ми след травмата се превивал от болки.

В събота чакахме 2-3 часа пред полицията, за да го освободят след така наречената справка. Понеже това не се случи, извикахме адвокат, който да разбере какво се случва с детето ми. Оказа се, че синът ми е пребит със синини. Издадоха заповед за задържане за 24 часа и го закараха в болницата уж заради травмата на крака. Синът е приет в болницата в комоцио, черепна травма, рана на главата и затворено и посинено от бой око. Полицай го охраняваше цяла нощ, бяхме допуснати само за минути да го видим и като баща казвам, че гледката, която видях, никога няма да я забравя. Детето ми лежеше, свито на кравай в леглото, в неадекватно състояние. Негови приятели извикаха втори адвокат да влезе при него и да го разпита защо е в това състояние, но полицаят не допусна адвоката. По телефона междувременно се свързах със зам.-началника на РУП-Гоце Делчев Кирил Чонгов, за да го попитам защо синът ми е бит и каква е вината му? Така разбрах, че синът ми е бил прибран и пребит заради обвинение, че е счупил стъклото на колата на един от полицаите. ”Спокойно бе, не се притеснявайте, какво толкова е станало, това може да се случи на всеки”, бе отговорът на полицая.

Каквото и да е станало, с каквото и да е обвинение да е задържан, това ли е начинът да се води разследване, или да се правят справки в полицията? Синът ми е отишъл доброволно в  полицията, въпреки че те не са му позволили да си вземе патериците, той доброволно им е предоставил и маратонките, по които уж са го познали, че влизал в денонощния магазин. Каквото и да е направил, дори той да е счупил стъклото, срещу него е употребена сила, нарушени са човешките му права и са му нанесени травми. Та един човешки живот едно автомобилно стъкло ли струва?

Ще сезираме всички възможни институции, ще искаме експертизи и щателни проверки, както и строги наказания на виновните лица. Още днес ще пуснем жалби и до Европейския съд за защита правата на човека. Никой да не си въобразява, че този случай ще бъде потулен и забравен, заяви бащата на Благой Пъдарски.

Междувременно от болницата в Гоце Делчев съобщиха, че Благой Пъдарски е изписан в добро състояние, не е бил в комоцио и с травми от побой. Имал е травми, но те са били стари и основното, за което е бил закаран в болницата, била травмата на крака му, която той сам си причинил преди задържането.

Началникът на РУП-Гоце Делчев Николай Тонев заяви, че не е запознат изцяло със случая, тъй като е в отпуск и обеща да го проучи. Източник на информацията за нанесения побой над Благой Пъдарски в РУП-Гоце Делчев бе Николай Абаджиев, който уведомил за него централата на БСП. Никой от ръководителите на БСП в Гоце Делчев не бяха запознати до вчера  със случая, който буквално взриви регионалните и централни медии.

От полицията в Гоце Делчев съобщиха, че е повдигнато обвинение на Благой Пъдарски и случаят е внесен в прокуратурата.

Снимка: Бащата Георги Пъдарски  и на лелята и бащата които  разказаха как Благой е изваден от вкъщи и бит в полицията

Spread the love