Разследват Никола Саркози за незаконни дарения

Filed under: Свят |

Бившият държавен глава отрича всички обвинения

Френските власти започнаха разследване срещу бившия президент Никола Саркози. Причината са твърдения, че е получавал незаконни дарения за предизборната си кампания през 2007 година от най-богатата жена в страната.

Никола Саркози е обвинен, че преди 6 години е получил 150 хиляди евро от 90-годишната Лилиан Бетанкур. Бившият държавен глава отрича всички обвинения. Адвокатът му заяви, че ще обжалва неправилното решение.
Магистратът, който води делото, неочаквано извика на едновременен разпит Саркози и иконома на Бетанкур. По този начин съдията трябвало да разбере колко често бившият президент се е срещал с най-богатата жена във Франция. Никола Саркози заявил, че я е виждал само веднъж, докато икономът казал, че той често посещавал семейното имение в предградие на Париж, твърдят някои френски медии.
След този разпит прокуратурата е започнала разследване. Ако бъдат намерени доказателства, може да започне и съдебен процес, коментират юристи.
Междувременно Саркози даде да се разбере, че възнамерява да се завърне в политиката и да се кандидатира отново за президент през 2017 година.

Spread the love