Райков: Няма да извиваме ръцете на българския бизнес

Filed under: България |

Служебното правителство няма да извива ръцете на българския бизнес, заяви служебният министър-председател Марин Райков в началото на първото заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) след встъпване в длъжност на служебния кабинет.

„Да отговоря на притеснения от страна на бизнеса за думата, която употребих – солидарност. В тази нелека социална среда акцентирах върху необходимостта българският бизнес, индустриалците, националният капитал да проявят солидарност с най-социално уязвимите българи.

Това беше изтълкувано от част от бизнеса, че държавата би била склонна да упражнява натиск. За това правителство ще бъде приоритет създаване на благоприятна бизнес среда. Ние няма да извиваме ръцете на българския бизнес.

Никой не обмисля увеличаване на данъците, нямаме намерение да упражняваме натиск за увеличаване на заплатите в частния сектор. Казах само една дума – солидарност. Втората дума, която бих използвал, е диалог. По какъв начин бизнесът, благотворителните структури, държавата биха поне малко облекчили положението на съгражданите, които са в тежко социално положение“, коментира Райков.

„Трябва да проявяваме солидарност и да намерим най-подходящата форма, чрез която да не посегнем на бизнес климата, но същевременно да подадем ръка и на всички българи. Това беше апел, който се надявам, че е правилно разбран“, посочи премиерът.

„Тези актове на отчаяние са едно послание – ние не можем да ги игнорираме“, каза още той по повод случаите на самозапалване в страната.

 

Spread the love