Дейвид Камерън: Глобата за компаниите, които наемат имигранти, скача до 20 000 паунда

Filed under: Свят |

Великобритания представи жестоки мерки против гастарбайтерите

Британският министър Марк Харпър: Не искаме тук да идват хора, които да точат социални помощи

Премиерът на Великобритания Дейвид Камерън представи новите мерки, които ще ограничат достъпа на имигрантите до общински жилища и социални помощи, предаде телевизия „Скай нюз”. Премиерът предупреди, че повече няма да има мек подход към тези, които идват във Великобритания. Имигрантите ще получават помощи за безработица за повече от шест месеца единствено ако могат да докажат, че активно търсят работа или имат реален шанс да си намерят работно място. Семействата на имигрантите ще трябва да чакат пет години, преди да получат общински жилища. Освен това ще бъдат предприети нови мерки по отношение на нелегалната имиграция. Предвижда се максималната глоба за компании, които наемат чуждестранни работници да бъде удвоена до 20 000 паунда.

В речта си в Ипсуич премиерът Камерън каза, че има дълбоки опасения, че някои хора ще могат да дойдат на Острова и ще се възползват от великодушието на британците, без да са допринесли по никакъв начин за Великобритания. „Тези опасения не само са основателни, те са правилни и е основно задължение на всяко политическо течение да се справи с тях”, заяви премиерът.
Правителството на Великобритания предприема жестоките мерки под обществения натиск, истеризирал почти до паника, че „вълна от милиони румънци и българи ще залее Острова“. Ограниченията за българите и румънците, които работят във Великобритания, ще бъдат вдигнати през следващата година. Според Националната статистическа служба през юли 2012 г. е имало 94 000 румънци и 47 000 българи, пребиваващи във Великобритания.

Британският министър по въпросите на имиграцията Марк Харпър приветства новата по-твърда позиция на коалицията по отношение на имигрантите. Министър Харпър посочи, че мерките на правителството искат да гарантират, че хора от страни от ЕС ще идват във Великобритания само ако имат добри шансове да си намерят работа. „Не искаме тук да идват хора, които работят само за кратко, а след това за постоянно се възползват от системата за помощи. Свободното движение на хора в рамките на ЕС не е неквалифицирано. То е само за тези, които работят, търсят работа или учат – за тези, които не се нуждаят от парите на данъкоплатците”, каза британският министър по въпросите на имиграцията.
Съгласно плановете министрите ще задължат имигрантите от Европейската икономическа общност да имат „реален шанс за намиране на работа”, за да могат да получават помощи за безработица, пише вестник „Дейли телеграф”.
В момента трябва да докажат, че търсят работа, за да получат помощи. Сега имигрантите ще трябва да докажат, че има вероятност да получат работа.
Сред мерките е и спирането на помощите за някои безработни имигранти, които са получавали пари в рамките на шест месеца.
Друга промяна – правителството ще нареди на общинските съвети да се уверят, че имигрантите са живели в района поне пет години, преди да може да получат общинско жилище.

Spread the love