Кипър надви банкрута с 10 млрд. евро помощ от ЕС

Filed under: Свят |

Председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум: Страната я очакват тежки времена, Никозия ще трябва изцяло да преразгледа икономическия си модел

Кипър ще може да получи международна финансова помощ още през май. Нейният общ обем ще е 10 милиарда евро. Това заяви председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум на пресконференцията след края на срещата на министрите от зоната на еврото, на която бе одобрена антикризисната програма за островната държава. Председателят на Европейския фонд за финансова стабилност Клаус Реглинг поясни, че средствата ще бъдат превеждани на траншове на тримесечна основа след отчетите на експертната комисия на тройката международни кредитори. Първите пари Кипър ще получи още в началото на май, съобщава ИТАР-ТАСС. 

Еврокомисарят по икономическите и валутните въпроси Оли Рен отбеляза, че “Кипър го чакат тежки времена, но аз съм убеден, че ако ние работим заедно, ще успеем да преодолеем всичките трудности”. Той също призна, че властите на страната ще трябва изцяло да преразгледат икономическия си модел.
Споразумението предвижда да бъде ликвидирана втората по големина банка на Кипър – Кипърската народна банка (Лаики банк), а най-голямото финансово учреждение – Банката на Кипър – да бъде преструктурирана. Лаики банк ще изчезне, а Банката на Кипър ще бъде значително намалена като размери, заяви генералният директор на МВФ Кристин Лагард.

Най-голямата банка на Кипър ще премине през болезнено преструктуриране, като параметрите на процедурата още не са определени, известно е само, че ще останат неприкосновени само депозитите до 100 хиляди евро. Що се отнася до по-големите депозити, властите на Кипър във взаимодействие с международните кредитори ще изчислят в близките седмици точните проценти, които ще бъдат удържани от тях за нуждите на преструктурирането, добави Лагард.
Според агенция КНА, позовавайки се на източник от правителството на Кипър, депозитите от над 100 000 евро в най-голямата банка в Кипър – Банката на Кипър, ще бъде обложени еднократно с данък 30%. Банките в Кипър с изключение на подлежащата на ликвидация Лаики банк ще бъдат отворени в близко време, съобщи председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум, без да се ангажира със срок.
В замяна на международната помощ Кипър ще трябва драстично да свие прекалено надутия си банков сектор, да съкрати бюджетните разходи, да извърши структурни реформи и да приватизира държавни активи, каза Дейселблум.
Еврогрупата изцяло одобри предприетите от кипърското правителство сурови мерки за контрол върху движението на капитала. Сумарният обем на националния антикризисен план възлиза на 5,8 милиарда евро. С отчитането на постъпленията от повишаването на данъка върху доходите от 10 на 12,5%, както и въвеждането на данък върху лихвите по депозитите, той трябва да достигне сумата от 7 милиарда евро.

Spread the love