Бивш миньор се оплака за отрязани 33 лв. от пенсията му, Васил Динчев пита за стартиране на собствен бизнес с 20 000 лв.

Filed under: Благоевград |

На открита приемна по социални проблеми в БлагоевградСтолични експерти консултираха по социални проблеми благоевградчани по време на изнесена приемна. Хора от различни възрасти потърсиха специалистите, немалка част от тях бяха младежи.

Освен консултациите на място се популяризират и възможностите на Центъра за обаждания и тел. 080088001, който се набира от цялата страна и е напълно безплатен, обясни Валентина Георгиева, директор Дирекция „Обществени поръчки и управление на собствеността“ в Министерството на труда и социалната политика.

Бившият миньор Мишо Атанасов се оплака от спрените 33 лв. към пенсията му. „Нашият проблем е от 12 г., работили сме по 20-25 г. по силикозни мини и през 1998 г. по времето на Иван Костов ни отнеха неправомерно по 33 лв. от пенсиите. Работил съм в мина „Пирин”, пенсионер съм от 13г., направете сметка по 33 лв. на месец колко пари съм изгубил. Писали сме до Бойко Борисов, до Тотю Младенов, Цецка Цачева, отговор няма. Такива хора като мен са над 1500 човека, това са четири силикозни рудника. След влизането на страната в Европейския съюз ни отнеха това право. Рабоили сме толкова години, повечето вече сме болни, половината от тях ги няма. Лошото е, че са отнети незаконно, но не благоволиха да отговорят на писмата ни. Ние си търсим правата. Омбудсманът казва, че едно министерско постановление важи до 5 г, а при нашия случай вече са 12. Казаха ми, да чакам, ще проверят случая, записаха ми координатите и евентуално ще ми се обадят. Това правителство едва ли ще го свърши, но поне се надявам на следващото”, каза Мишо Атанасов.

Повече подробности в печатното издание

Снимки:

1. Бившият миньор  Мишо Атанасов се оплака от спрените пари към пенсията му.

2. Васил Динчев се поинтересува от програмите на социалното министерство.

 

Spread the love