Шефът на ТЕЦ “Бобов дол” инж. Владимир Владимиров водач на листата на ЛИДЕР за Кюстендилска област

Filed under: Регион |

В момента България изнася 150-300 мегавата, което е 10 пъти по-малко отпреди 10 г.

Шефът на ТЕЦ “Бобов дол” инж. Владимир Владимиров е утвърден като водач на листата на ЛИДЕР в Кюстендилска област. Това информира областният председател на партията Керка Златева.

“Кюстендилски регион имаме 4 мандата, ние ще подредим листа от 8 кандидати. Имената и подреждането ще станат известни до края на седмицата”, каза инж. Владимиров. ЛИДЕР вече имат регистрация в ЦИК за участие в парламентарния вот, а събраните подписи от цялата страна са достигнали 38 200. Партньори на ЛИДЕР са партия НИЕ и сдружение ГЛАС.

Основният приоритет в новия обществен договор между политици и граждани трябва да е българската икономика, категоричен е инж. Владимиров. От ЛИДЕР предлагат национална доктрина, която да се обедини около икономическите приоритети. “При създаването й трябва да участват специалисти във всички сфери на икономиката, гражданското общество, учени и всички хора, които създават брутен вътрешен продукт”, е предложението на ЛИДЕР.

Инж. Владимир Владимиров коментира и състоянието на енергетиката в страната.

По думите му на този етап в енергийната система на България има инсталирани 12 000 мегавата мощност. Реалното им използване във върховия товар е около 5300 мегавата, а в ненатоварен режим в часовете 4-5 сутринта – 3300-3400 мегавата, изчисли инж. Владимиров. Според него спънка в работата на топлоелектрическите централи в страната е политиката, която се прави по отношение възможността за износ на ел. енергия. Голямата такса от търговците, които трябва да изкупят ел. енергията от централите, е 17 евро за мегаватчас. Директорът на ТЕЦ „Бобов дол” даде пример, че на борсата, към ЕС, 1 мегаватчас се изкупува между 55 и 60 евро. Така от българските ТЕЦ-ове продажбата на ел. енергия пада под себестойността на производството.

В момента България изнася едва 150-300 мегавата, което е 10 пъти по-малко отпреди години. Износът тогава е стигал 1500-1600 мегавата, констатира още директорът на ТЕЦ-а.

Сред приоритетите в работата на централата са големите проекти за оранжерия и завод за газобетонни блокчета. Оранжерията е с площ от 17 декара, която ще разкрие 20 работни места. Заводът пък трябва да заработи от август 2014 година. Той ще стартира след договор с Министерството на икономиката и енергетиката. Съфинансирането е на 50%. Амбиция е и да се възстанови производството на гъби, както и развитие на билкопроизводството.

Снимка: Отляво надясно Иван Ангелов, инж. Стоян Стоилов, инж. Владимир Владимиров и Керка Златева

Spread the love