Мажоретки дадоха тон на международен конкурс: Над 2000 музиканти мерят струни за 3000 лв. награда под Хисарлъка

Filed under: Оживление |

ОбС шефът Иван Андонов: Кюстендил е единственият град в света, в който хотелите са пълни с китаристи от 2 континента

Над 2000 музиканти от България и чужбина превърнаха Кюстендил в столица на китарното изкуство. Талантите събра авторитетният музикален форум “Академик Марин Големинов”. Стотици ценители на стойностната музика изпълниха до краен предел драматичния театър. В трите конкурсни дни над 2000 китаристи показват своя талант и майсторство. Началото на конкурса бе дадено с дефиле на мажоретен състав от Пловдив. От 2008 г. международният конкурс е включен в културния календар на Министерството на културата в програмата на Министерския съвет за закрила на деца с изявени таланти. Художествен ръководител на фестивала е Иван Андонов. Той не скри задоволството си, че Кюстендил „е единствен град в света, при който за момента хотелите са пълни с китаристи”.

3000 лева е наградният фонд за изпълнители, парите са осигурени от община Кюстендил. Музикантите са разделени в 8 възрастови групи. Журирането на изпълнителите тази година също е по-различно. Формирани са 3 състава, които оценяват по двайсетобалната система. Кюстендилски художници пък ще дарят от картините си за най-добрите. “В организацията на целия фестивал сме ангажирали 125 човека. Това са специалисти в сферата на културата, преводачи, технически персонал и други”, уточни Иван Андонов. Нов елемент тази година са гостуващите музиканти от Индия и Китай. Много силно присъствие отбелязват китаристи от съседна Сърбия.

“В дъждовни дни като днешния песента на славеите може да бъде заменена само от вълшебния китарен звън, който ни давате”, каза кметът на община Кюстендил Петър Паунов, който откри конкурса.

Стефан Илиев от Министерството на културата прочете поздравителен адрес от министъра на културата Владимир Пенев. Председател на журито на 17-ото издание на Международния конкурс за класическа китара “Акад. Марин Големинов“ е проф. Панайот Панайотов. Концертната програма след откриването започна с изпълнения на вокална група „Фолкарт“, с ръководител Адела Харалампиева. На сцената се изяви и миналогодишният победител в международния форум Мартин Козьол от Полша.

Снимки:

 1-Мажоретки от Пловдив откриха с дефиле престижния музикален форум в Кюстендил.

2 -Кметът Петър Паунов откри 17-ото издание на конкурса.

3-Музикален поздрав от вокална група “Фолкарт” с ръководител Адела Харалампиева.

4 -Мартин Козьол от Полша, който е миналогодишният победител, също бе част от откриването.

Spread the love