Доброволци лъснаха Долна баня на ромския празник

Filed under: Долна баня |

Ромите в Долна баня празнуваха 8 април с Центъра за развитие на общността с модератори Светла Карагьозова и Стоян Стоянов.

По време на информационна кампания доброволци раздадоха брошури в общинската администрация, в библиотеката на Народно читалище „Рила-1898” и на случайни минувачи в центъра на Долна баня. Доброволци почистиха от отпадъци централния парк, след което се събраха в сградата на центъра на среща с живеещи роми от двата квартала, на която бяха обсъдени различни техни проблеми.

В Долна баня ромите са носители на различни стари традиции и обичаи. Сред останалите занаяти са кошничарството, звънчарството, вретенарството, копанарството, тенекеджийство. Ромите са ненадминати в песните, танците и музиката. Децата са чести посетители на библиотеката и редовни на компютрите, предоставени по програма „Глоб@лни библиотеки – България”, както в изявите на самодейните детски състави при читалището.

За децата и учениците от ромски произход в общината са създадени нормални условия за отглеждане и обучение в ОДЗ „Юрий Гагарин” и в СОУ „Неофит Рилски”, които вече реализираха няколко европейски проекта за интеграция на ромската общност.

 

 

 

 

 

Spread the love