Журналисти залепиха устите си пред Съдебната палата

Filed under: Актуално от днес |

Протестът е „срещу опита на прокуратурата да смачка независимата журналистика”

60-70 представители на медиите и обикновени граждани се събраха вчера пред Съдебната палата в знак на протест срещу повторния разпит на журналиста от Mediapool Борис Митов.

Част от хората символично си залепиха устите с тиксо.

Протестът, обявен като „Протест срещу опита на прокуратурата да смачка независимата журналистика“, се организира във „Фейсбук”, където над 1000 души са потвърдили, че ще присъстват.

Вчера журналистът бе разпитан от прокурори за втори път, след като в петък (5 април) бе привикан заради публикуваната статия „Българският „Уотъргейт“: А кой ще проверява проверяващия?“.

В публикацията се говори за нарушения, извършени от заместник градския прокурор Роман Василев, които са установени от Софийския градски съд (СГС) по делото за подкуп срещу ексвоенния министър Николай Цонев, бившия главен секретар на финансовото ведомство Тенчо Попов и съдия Петър Сантиров.

Само час след поместването на публикацията Борис Митов бе извикан в Софийската градска прокуратура (СГП) да даде обяснение по повод публикуването на факсимилета на документи по делото. Става дума за искане и разрешение за прилагане на СРС срещу Попов, разписани през март 2010 г. от настоящия главен прокурор и тогавашен председател на Пловдивския окръжен съд Сотир Цацаров.

От държавното обвинение настояват да им бъде разкрита самоличността на източника на медията, който е предоставил копия от публикуваните документи.

Сред протестиращите журналисти беше и Иво Инджев, който си беше залепил табелка с надпис: „Вдигайте си чуковете и сърповете“. Този негов призив е отправен към представителите на прокуратурата.

Представителите на гилдията изразиха своите притеснения, че чрез тези си действия прокуратурата се опитва да запуши устата на медиите. Разгневените журналисти се заканиха, че няма да спрат да отразяват нещата такива, каквито са в действителност, и категорично се обявиха против подобни акции на държавното обвинение.

Разпитът на Борис Митов вчера беше доста по-кратък от първия. Оказа се, че прокурорите не са казали нищо за разгласяването на държавна тайна. Митов смята, че казусът за него е приключил, но дали е така, това само прокуратурата може да каже.

Колегата Митов обясни и че на разпита дори вече не са го питали кой му е източник.
„Днес ме извика, за да му предоставя документите, които бяха проблем в петък. Казах на Николай Кокинов, че вече не разполагам с тях, написах обяснение и това беше“, поясни още той.

Митов се яви в прокуратурата с адвокат Даниела Доковска, която разяснила на държавното обвинение, че тези документи са разсекретени. От прокуратурата обаче не знаели дали въпросните документи са разсекретени, или не. Предстои да се направи проверка по случая.

По думите на Митов главната цел е да се замъгли темата на текста в неговия материал, която тема не е държавната тайна, а нарушенията, които е вършил зам. градският прокурор Роман Василев по делото срещу ексвоенния министър Николай Цонев.

„От тези документи излиза, че Роман Василев е подвел Сотир Цацаров“, коментира Борис Митов. За него по-притеснителното е, че от прокуратурата не се притесняват какво пише в текста и че може би един високопоставен прокурор е извършвал закононарушения.

Снимка: Журналисти залепиха символично устите си с  тиксо.

Spread the love