Кандидат-премиерът на социалистите: Ще подобрим инвестиционния и стопански климат в страната

Filed under: Дупница |

Водачите на листата на „Коалиция за България” Мая Манолова и Иван Ибришимов доведоха Пламен Орешарски в Дупница

Кандидатът за министър-председател на „Коалиция за България” Пламен Орешарски посети Дупница и се срещна с представители на бизнеса. Той бе посрещнат от бившата депутатка Мая Манолова, стоматолога д-р Иван Ибришимов и Станислав Павлов – първи, втори и четвърти в листата на БСП, които са и общински съветници в Дупница. По покана на кандидата за депутат от коалицията нотариус Стефан Сотиров, който е президент на Ротари клуб, Пламен Орешарски се срещна и с хората в клуба.

„Най-голямата грешка на предишното правителство беше в икономическата политика и натискът, който беше упражнен върху бизнеса. Резултатът е нови около 400 000 безработни. Безработицата у нас през 2009 г. беше под средното равнище за общността – около 6%, при 7,5% средно за ЕС. Днес нашата безработица е по-висока от средната за общността, там е около 11%, а при нас е 12,5%, с тенденция да се увеличава. Натискът и неадекватната икономическа политика за хората означават загуба на работни места, загуба на доходи, пропуснати възможности съвсем по друг начин България да преодолее кризата.” Така Орешарски, който е и водач на варненската кандидатдепутатска листа, коментира ситуацията в страната. „Безцелно бяха изхарчени свободната част от фискалните резерви, натрупани дългове, декапитализирани държавните предприятия”, каза кандидат-премиерът.

Подобряване на инвестиционния и стопански климат така, че да се насърчи стопанската предприемчивост, да се създаде среда, в която местните инвеститори не трупат банкови депозити, а отново инвестират в производство и услуги, а в крайна сметка – в работни места, посочи като приоритет бившият финансов министър. Според него когато местният бизнес се почувства по-свободен да инвестира, ще дойдат и чуждите инвестиции, които в последните години са малко. Резултатът от това пък е намаляване на благосъстоянието, измервано със загуба на платежоспособност на хората. „Реалната работна заплата вече е значително много по-ниска, отколкото в периода преди този мандат. Около 15% е официалната инфлация, но малката кошница, която измерва по-точно благосъстоянието на всички нас, е над 25% ”, допълни Орешарски. Финансистът смята, че създаването на нови 250 000 работни места, което коалицията залага в предизборната си програма, не е нереалистично.

Пламен Орешарски не скри симпатиите си към Дупница, отбелязвайки, че е роден и работил в града като представител на кюстендилската дирекция за държавен финансов контрол, а е живял в Бобов дол.

Повече подробности в печатното издание

Снимка: Пламен Орешарски (вторият отляво) бе в Дупница по покана на кандидатдепутатите Иван Ибришимов (първият вдясно), Мая Манолова и Станислав Павлов.

Spread the love