С какви призиви тръгват партиите на изборите

Filed under: Актуално от днес |

 Кандидатите за народни представители в партийните листи са 7200, те ще се борят за 240 места в 42-рото народно събрание, регистрирани са двама независими кандидати

Повечето основни партии и коалиции вече обявиха лозунгите, с които ще се опитат да привлекат избиратели на предсрочните избори на 12 май. Предизборната кампания стартира от вчера, 12 април.

Ето с какви призиви отиват партиите на изборите:

ГЕРБ: „Имаме воля“

Коалиция за България: „Да върнем България на хората“.

ДПС: „С ДПС за свободна и сигурна България“

„Атака“: „Да си върнем България“.

Коалиция „ДСБ-БДФ“: „Три стъпки за по-добра България. Има изход, има път напред“.

РЗС: „Винаги  срещу корупцията“.

„Движение България на гражданите“: „ДА на нормалността!“

Коалиция „Център – свобода и достойнство“, в която влизат НДСВ и партията с председател Корман Исмаилов: „Бъди в центъра“.

ГЕРБ, ДСБ-БДФ, „България на гражданите“ и РЗС откриха предизборните си кампании вчера, а днес, 13 април, това ще направят Коалиция за България и ДПС. „Атака“ и Коалиция „СДС“ ще поставят началото на кампаниите си в неделя, 14 април. СДС тогава ще обяви мотото си.

За доверието на избирателите ще се състезават общо 38 партии и седем коалиции, регистрирани в ЦИК. Кандидатите за народни представители в партийните листи са 7200, те ще се борят за 240 места в 42-рото народно събрание.

Регистрирани са двама независими кандидати за депутати – Иван Стоянов Славков във Варна и Жоро Петров Ничев в Плевен, проверяват се подписите за регистрация на Октай Енимехмедов в Бургас.

Протестиращите ще бъдат представени в листи на различни политически формации.

По закон предизборната кампания се открива 30 дни преди изборния ден. С решение на ЦИК тя ще приключи в 24,00 часа на 10 май.

По закон не се допуска предизборна агитация в държавните и общинските учреждения и институции, както и 24 часа преди вота и в самия изборен ден.

Предизборните събрания са публични, а за реда при провеждането им отговарят организаторите и органите на МВР, посочват от ЦИК. Кампанията се води на български език.

Като наблюдатели на вота са регистрирани шест български неправителствени организации с общо 127 наблюдатели, както и 27 наблюдатели на ПАСЕ и четирима на ПАЧИС.

На предстоящите избори ще се гласува с интегрална бюлетина, с дължина около метър.

 

Снимка: Интегралната бюлетина е дълга около метър.

Spread the love