Нивото на Дунав край Лом достигна 8 метра

Filed under: България |

Засега защитните съоръжения издържат и няма заливане на инфраструктура и обработваеми земи

Нивото на река Дунав при Лом се е покачило с нови 4 сантиметра за последното денонощие и за пръв път през тази година е над 8 метра. Днес са измерени 803 сантиметра, съобщиха от община Лом.

Нивото на реката е най-високото от началото на тази година.

Местната администрация е в готовност за действие в случай на следващо покачване нивото на реката. Въведена е втора степен на опасност „денонощно наблюдение“. Екипи от общината и фирма „Напоителни системи“ обхождат постоянно дигите и следят за разкъсвания на целостта им.

Засега защитните съоръжения издържат и няма заливане на инфраструктура и обработваеми земи, обявиха от общинската администрация.

Високото ниво на Дунав, което се задържа такова вече три седмици, доведе по покачване нивата на подпочвените води. В момента през канализацията и шахтите водата се връща обратно към ниски части от Лом.

Заблатени са части от Дунавския парк в града, които се намират зад построената през миналата година защитна стена. Терени около брега, ползвани от пристанището, също са във вода.

Водата достигна до един от кейовете на пристанището, където работата ще бъде спряна, но на другите кейове ще продължи, обявиха от ръководството на порта.

Най-високото ниво в историята на измерванията в българския участък на реката бе отчетено в Лом на 23 април 2006 година – 979 сантиметра. Тогава бяха залети части от крайречните

квартали, но благодарение на изградените временни защитни диги водата не заля централната част на Лом.

 

Снимка:

За пръв път през тази година нивото на река Дунав е над 8 метра.

Spread the love