Пред 300 души с водосвет положиха основния камък на нова черква в двора на болницата

Filed under: Самоков |

 Община Самоков дари 200 кв.м терен на Софийската митрополияУправителката д-р Красимира Ковачка, кметът Владимир Георгиев, ОбС шефката Ирена Коцева присъстваха на церемонията  

Управителката на самоковската болница д-р Красимира Ковачка събра над 300 души в двора на болничното заведение за полагането на основния камък на православния храм „Св. вкмч Пантелеймон”, чиито мощи, дарени от светогорски монах, се съхраняват в Самоков. Водосвет отслужи епископ Йоан, наместник на Самоковската епархия, на който присъстваха кметът на Самоков Владимир Георгиев, председателката на ОбС Ирена Коцева, зам.-кметовете, общински съветници, лекари и граждани. Членовете на Духовното настоятелство положиха своите подписи върху свитъка в стъклена капсула, който бе поставен заедно с камъка на място, което ще бъде в олтарната част на храма. Идеята е от повече от 10 години. Епископ Йоан  благослови всички.

Кметът на Самоков Владимир Георгиев каза: „Това е паметно за нашата община събитие, защото това е полагането основите на първия храм, който ще бъде построен от повече от два века назад. За мен като кмет това има изключително сантиментална стойност, защото през моя мандат в летописа на община Самоков ще бъде записано изграждането на черква. В нашия град има пет черкви. Всяка е уникална със своята история, стенописи, иконостаси. Община Самоков прегърна идеята за изграждане на храм в парка на болницата и оказа пълно съдействие, като дари терена на Българската православна църква.”

След словото на кмета Георгиев думата взе управителката на болницата д-р Красимира Ковачка: „Със силна подкрепа от община Самоков тази идея за параклис се превърна в идея за построяване на храм. Община Самоков направи дарение от 200 кв.м на Софийската митрополия за изграждане на православния храм. Следваше създаване на църковно настоятелство, изготвяне на проект от госпожа Райна Куманова и откриване на дарителска сметка за набиране на средства за изграждане на храма. Храм се гради с дарение, с любовта и обединението на хората”.

След тържествения водосвет гостите бяха поканени на коктейл.

Сред присъстващите беше и бизнесменът Христо Ковачки, който каза на репортер на в. ”Вяра”: „Аз съм християнин. Ще направя дарение от една солидна сума за този свят проект. Засега на този етап дарението ми не е достатъчно голямо, но в следващ етап ще продължа да помагам, няма да оставя д-р Ковачка да се бори сама с проекта.”

 

Spread the love