След жалба на близки на починал 45-годишен ром: Медицински одит в благоевградската болница проверява възкръснал ли е Румен Димитров

Filed under: Благоевград |

Изпълнителна агенция „Медицински одит“ извършва проверка в благоевградската болница по жалба на близки на починал ром. Случаят е отпреди повече от месец, направена е вътрешна проверка, както и проверка от РЗИ, която установява, че няма нищо нередно, каза зам.-шефът на болницата д-р Александър Костов. По думите му още на 8 март има молба от Василка Димитрова, че категорично отказват аутопсия и нямат никакви претенции.

На 8 март Румен Димитров е докаран със собствен превоз от близките си и дежурният лекар в спешно приемно отделение е установил, че няма сърдечна и дихателна дейност, нулево кръвно и посиняване. Според лекарите той вече бил мъртъв, когато е транспортиран до спешното отделение, и нямало какво повече да направят. 45-годишният Димитров и друг път е постъпвал по спешност в болницата, бил с 3 байпаса и претърпян инфаркт. Близки на починалия обаче тогава опитаха да се саморазправят с дежурните медици, наложи се и идването на полиция. След като тялото на мъжа престояло два часа в болницата, му е издаден смъртен акт. На следващия ден обаче при приготвянето за погребение на починалия, според близките му той потрепнал. Те отново се обадили на спешен център, на мястото пристигнал лекар, който обаче не констатирал никаква сърдечна дейност чрез електрокардиограма. Тогава близките на починалия ром заобиколили медика с искането да му се направи инжекция директно в сърцето. Въпреки инжектирания адреналин пулс и сърдечна дейност така и не се появили. Тогава близките обърнали позицията си на 180 градуса с обвинението, че инжекцията в сърцето убила „възкръсналия“ ром. Според специалисти такива потрепвания се случват при мъртъв човек.

По жалба на близките Изпълнителна агенция „Медицински одит“ започна проверка на цялата документация по случая в спешното отделение и ЦСМП – Благоевград. До дни ще стане ясен резултатът от ревизията и дали действително има нарушение по случая.

 

Снимка:   Близките още преди месец категорично отказаха аутопсия и заявиха, че нямат никакви претенции, каза д-р Костов. 

Spread the love