Министър Петя Първанова награди неврокопчанина Румен Шарланджиев, спасил 4-ма души на мисия в Косово

Filed under: Гоце Делчев |

Високото отличие “Почетен знак на МВР” – III степен  за проявен професионализъм и издигане на престижа на българския полицейски контингент в Косово  , връчи министър Петя Първанова на   инспектор Румен Шарланжиев  който е на мисия в Косово .Инспектор Шарланджиев  е от гр.Гоце Делчев ,преди  да замине бе един от дознателите отличници в РУП Гоце Делчев .

„Изключителна чест за мен е да връча това отличие за проявена инициативност и висок професионализъм”. С тези думи министър Петя Първанова се обърна към инспектор Румен Шарланджиев, служител на дирекция „Международно оперативно сътрудничество”. Благодарение на бързите и адекватни действия на началника на смяна (team leader) на конвой на EULEX в Косово е спасен животът на пострадали при пътен инцидент.
На 7 март т.г., на път от гр. Митровица за граничен пункт „1”, конвоят от автомобили, ръководен от представителя на българския полицейски контингент инспектор Румен Шарланджиев , се натъкнал на пътно-транспортно произшествие в района на с. Бнъска. Непосредствено преди разклона за планинското село, пътят към което се движи по течението на река Ибър, инспектор Шарланджиев забелязал лек автомобил, преминал през пътната мантинела и паднал в реката. Животът на четиримата души, пътували в колата, бил в опасност, тъй като водата била покрила почти изцяло катастрофиралото превозно средство.
Инспектор Шарланджиев незабавно разпоредил на конвоя да спре и предприел действия за спасяване и оказване на първа помощ на бедстващите, както и за уведомяване на дежурната част на EULEX в гр. Митровица, спешната помощ и косовската полиция.
Благодарение на професионалните действия всички пострадали са спасени. Едновременно с това били обезопасени и служебните автомобили, намиращи се в рисковия район.
Спасителната операция, проведена от служителите на мисията, намира широк положителен отзвук сред местното население. Сръбската преса публикува поздравителен адрес от кмета на общината, а служителите, взели участие в спасителните действия, са наградени с грамоти от ръководителя на Изпълнителната дивизия на EULEX Оле Мадсен. С тях среща е провел и ръководителят на Мисията Бернд Берхард.
За издигането на престижа на българския полицейски контингент на инспектор Румен Шарланджиев е присъден “Почетен знак на МВР” III степен.

Повече подробности в печатното издание

Снимки : Румен Шарланджиев от награждаването му .

 

Spread the love