150 трофея показват долнобанските авджии на изложба

Filed under: Долна баня |

Ловджиите и рибарите от „Сокол-1898” в Долна баня подредиха във фоайето на читалището голяма изложба с ловни трофеи и богат снимков архив от живота на организацията за изминалите вече 115 г.

Над 150 са ловните трофеи, които долнобанските ловци грижливо съхраняват и които доказват точния мерник на местния ловец. Преди много години зорко око и точен мерник са показали отличният едноок стрелец Георги Илиев Калайджиев – Гьорето, който бил и царски ловец на Борис ІІІ, и Васил Георгиев Илиев – Гьогата.

Двамата участват в първите, вторите и третите Балкански стрелкови състезания с участие на отбори от пет страни през далечните 1933 и 1936 г. във Варна и Атина, като с отличната си стрелба нареждат нашия отбор на второ място, а Гьогата се завръща в родната Долна баня като балкански шампион.

В пожълтелите страници на историята четем, че долнобанската ловно-стрелческа организация „Сокол” е създадена през втората половина на август 1898 г., като заслуга за това родолюбиво дело има и фамилията на Иван Сребърников – македонски българин, преселник в тогавашното село с домочадието си от Самоков. Именно той е създал в Долна баня и първата дървопреработвателна фабрика „Ибър”.

 

Spread the love