Авторът на „Бандитската топлофикация“ Емил Измирлиев отпразнува 60 г. с литературна вечер в Дупница

Filed under: Дупница |

Без залпове от шампанско, звън на чаши и гръмки наздравици

Без шампанско и гръмки наздравици, но с приятели, близки и любители на неговото творчество отбеляза в галерия „Околийска къща” в Дупница 60-ия си рожден ден писателят Емил Измирлиев. Известният сатирик и журналист, баща на три деца, гостува по покана на местните интелектуалци и библиотеката при читалище „Зора”. Пред около 30 дупничани, с помощта на актьора Асен Диков, той разказа моменти от творческата си биография, а акцентът падна върху художествените му произведения: „Птица ли е като птица”, скандалната книга „Бандитската топлофикация“ и абсурдната сатирична пиеса „Мутрата топлофикация“. Оказва се, че втората е подходящо четиво за изпатили абонати на софийския монополист и на съдиите.

„Носете тази книга със себе си, когато „Топлофикация“ ви даде под съд. Дайте я на съдията по делото – пожелайте му приятно четене и напуснете залата”, съветва той.

Сатиричната пиеса е писана през 2010 г. и въпреки използваните фантастични и сатирични похвати показва точно реалностите в държавата. Изглежда обаче театралите предпочитат абстрактни и отвлечени сюжети пред злободневните проблеми на деня, заради което творбата му все още очаква деня, когато да бъде поставена на сцена.

Юбиляря поздравиха Георги Гьозлиев, Ивианна Денчева – със стихотворение, посветено специално за него, краеведът Иван Хаджийски, който му дари от името на кандидата за депутат от ПП ГЕРБ Емил Гущеров книгата си „Дупнишкото читалище „Зора 1858”, главният библиотекар Снежана Дикова. Общинският служител Наташа Демиревска му връчи поздравителен адрес от кмета инж. Методи Чимев.

Емил Измирлиев е роден в Дупница, от няколко години живее в София, в момента е безработен. Публикувал е над 15 000 журналистически материала в повече от 100 издания у нас и в Украйна, като най-много са във в. „Демокрация“ – близо 9000. Бил е журналист в “Пиринско дело”, “Разложки край”, „Седмична хроника” в Дупница, кореспондент на „Стършел“, на “Машиностроител”, на в. „Демокрация” и много други.

От камбанарията на новото измерение, в което навлиза, констатира следното: „У нас се говори предимно за пари, а нищо не става без любов, без морал и нравственост. Това означава да постъпваш така, че да не вредиш на останалите. Някои хора в името на печалбата забравиха състраданието и човещината…” И припомня, че постите преди Великден са най-вече в духовен план – хората да изчистят лошото у себе си и да правят добро.

 

Снимки:

1. Сред гостите бяха поетесата Ивианна Денчева, краеведът Иван Хаджийски, учителят Мая Владимирова, карикатуристът Борислав Георгиев, актьорът Георги Костадинов и др.

2. Емил Измирлиев припомни за схватките си с „Топлофикация”.

3. Гл.ас. Иван Хаджийски връчи от името на Емил Гущеров последната си монография.

4. Рисунка на Е. Измирлиев от Калин Николов

 

Spread the love