След 10-годишно издирване по сайтове, библиотеки и антиквариати уникална книга на 100 години получи дупнишкия цар на краеведите гл.ас. Иван Хаджийски

Filed under: Дупница |

 Трудът на Никола Лазарков „Из робското минало на Дупница е подарък от инж. Цветан Цветанов

С уникална книга обогати библиотеката си популярният  дунишки краевед гл.ас. Иван Хаджийски. От 10 години той издирва труда на Никола Лазарков, негов съгражданин, бивш кмет на град Дуница – „Из робското минало на Дупница” (Спомени от Никола Лазарков, второ преработено издание от 1925 г.), в което е описал живота на предосвобожденска Дупница.

Хаджийски не може да повярва, че има в ръцете си тази библиографска рядкост, която е издирвал с години в централната библиотека в столицата „Св. св. Кирил и Методий”. Книгата му е подарена от неговия приятел инж. Цветан Цветанов. Когато поел в ръцете си книгата, краката му премалели.

„Книгата е уникална”, казва гл.ас. Хаджийски. „Авторът е краеведът на предосвобожденска България. Той е дългогодишен общински съветник. Роден е в Дупница през 1857 г. и е починал на 15 авгст 1903 г., свидетел е на освобождаването на Дупница от турско робство. Лазарков многократно е избиран за общински съветник и е познавал основните сили и личности, които са движили съдбата на града”, разказва развълнуван Хаджийски. Той сподели радостта си с шефа на спасителната служба Кирил Чолаков и съпругата му Димитринка, която е учителка. „Аз съм сигурна, г-н Хаджийски, че Вие от тази книга ще направите големи открития и ще ги претворите”, каза Димитринка Чолакова, която поздрави Иван Хаджийски за прекрасната му книга „Просветното дело в Дупнишка околия през 20-и век”, на базата на която тя е защитила дипломната си работа.

Снимка:

Дупнишкият краевед показва книгата на Кирил и Димитринка Чолакови.

Spread the love