На Умни петък при гастрол на екзотични влечуги: Танцуваща кобра на стари змияри се шмугна в канализацията на централния площад в Дупница

Filed under: Дупница |

Зам.-кметът Милев наднича боязливо от разстояние, Първан Дангов обеща да се снима с питона Виктор само ако го прекръстят  на Бойко

Гастролиращи змияри загубиха кобра в канализацията на централния площад „Свобода” в Дупница. Влечугото танцуваше на маса за кефа на дупничани, но изненадващо се изплъзна от погледите и се шмугна между решетките на канализацията. Малка кобра избяга от дресьора и се скри в запушената с боклуци шахта под брезата срещу джамията. Малка опитомена кобра напусна изложбата и се шмугна в пълната с фасове шахта да си вземе следобедния сън. Местните зевзеци веднага подеха, че  влечугото се е отегчило до смърт от зяпачите и затова е побягнало. Собствениците вдигнаха веднага металните решетки и претърсиха от край до край канавките. Старият змияр извади люспестата гадинка с помощта на счупена клонка от бялата бреза под прозорците на кмета Методи Чимев и джамията.

Действието се развиваше в непосредствена близаст до пързалките и люлките, където се развличаха стотици деца. Триметров питон албинос лениво се излежаваше на площада  и чакаше смели мъже и жени да се снимат с него. За един час само една дупничанка набра смелос да застане до огромното влечуго. 14-годишната Моника Иванова засрами най-големите бабаити и смелчаци, които заничаха от 7-8 метра или като гарда на Братя Галеви  Георги Градевски, който заобиколи на 20 метра, като видя стълпотворението от змии, маймуни и праисторически гущери накуп на площада. Моника Иванова 2 часа   милва 30-кг питон и поиска да го купи. Минути след като всички се суетяха около изваждането на кобрата от скривалището й, опит да напусне бойното поле направи и питонът. Влечугото беше сграбчено от Моника и отново се кротна до игуаната. Докато множеството цъкаше с език, край питона албинос мина и ветеринарят Първан Дангов. На поканата да си направи паметна снимка с екзотичния питон, той беше категоричен: „Ще се снимам само ако се казва Бойко.” Сценките на площада бяха наблюдавани зорко от зам.-кмета Крум Милев, който чат-пат надничаше от щаба на една политическа сила. Репортер на вестника покани едрия мъж да се снима със змията, но той открито призна, че го е страх и предпочита да се гушка с хубави жени, макар че някои от тях имат змийски нрав.

Мъжете не се страхуват толкова от змиите, колкото от жените, философстваха край сергията две дами със сериозен опит.  На метри от змиярника  подскача маймунка сред стотиците търговци, които окупираха площада навръх Умни петък вчера.  Силно впечатления направи и огромният брой дупничани, някои се пошегуваха, че по-често змияри и търговци да идват в града, за да може хора да се разтъпкат по площада.

Повече подробности в печатното издание

Снимки:

1. Смелата Моника Иванова гали питона Виктор

2. Змиярът рови в шахтата за кораба

3. Игуаната беше запечатена на десетки снимки

4.Г. Градевски, К. Милев и П. Дангов

 

Spread the love