При специализирана акция на ГДБОП: С европейска заповед задържаха пернишкия наркобос Стоян Кръстев – Драгановеца

Filed under: Перник |

Заповедта е от районния съд в Гьотинген, Германия за организиран от него трафик на 4 килограма хероин през септември 2011 г.Известният в цялата страна пернишки наркобос Стоян Кръстев – Драгановеца е задържан при специализирана акция на ГДБОП в края на миналата седмица. Той отново е зад решетките по издадена европейска заповед за арест, съобщи МВР. Заповедта за задържането на 47-годишната кримка е издадена на 19 март от районния съд в Гьотинген, Германия, за организиран от него трафик на 4 килограма хероин през септември 2011 г. 

Драгановеца е задържан за срок до 72 часа и е предаден на следствените органи. От МВР не уточняват къде е задържан, тъй като според осведомен източник той не е бил в дома си, каквато е мярката му за домашен арест. Не е бил и в имението си на брега на язовир „Пчелина“ край Ковачевци. Последната информация за него е била, че е на лечение във ВМА – София. Драгановеца страда от диабет и дискова херния, твърдят негови приближени. Предстои съдебно дело за екстрадицията му, което ще се гледа в Пернишкия съд. Не е изключено делото да бъде гледано още днес.
Ще припомним, че през 2011 г. при съвместна полицейска операция на ГДБОП и Федералната криминална служба в района на град Гьотинген, бе задържан 53-годишният българин Н.К., криминално проявен и осъждан за наркотични вещества. Той играел ролята на куриер на дрога. Заедно с него бяха задържани и двама чужди граждани – получатели на стоката. При претърсване на автомобила, управляван от Н.К., в специално изграден тайник в акумулатора бяха открити 4 килограма хероин.
В резултат на съвместното разследване бе установено, че организатор на групата, която пренасяла наркотиците от Турция през България за Германия, е Стоян Кръстев – криминално проявен и осъждан за трафик на наркотици, изнудване, притежаване на незаконно оръжие и други престъпления.
На 26 ноември 2012 г. на територията Перник бе проведена полицейска операция от служители на отдел „Наркотици“ в ГДБОП. Тогава бяха задържани Стоян Кръстев и Димитър Димитров (44 г.), по прякор Котарака, от Добрич, също криминално проявен. В автомобила на добричлията, паркиран в дома на Драгановеца, в специално изграден тайник, обшит с олово, бяха открити 70 пакета с хероин с общо тегло от около 36,5 килограма. Иззети бяха още множество мобилни телефони с български и чуждестранни СИМ карти, различни суми в български левове, турски лири и евро.
Преди няколко седмици Драгановеца бе пуснат под домашен арест. Той веднага извърши престъпление като започна незаконно да пълни микроязовира в Лесковец. Водоемът бе изпуснат преди години след като стената му се скъса и се наложи евакуация на 25-има души от населеното място. По това време съоръжението се стопанисваше от него.

 

Снимка:

Стоян Кръстев – Драгановеца

Spread the love