Хората на Волен вдигнаха на ура изборите в Дупница: „Атака” направи чистка на 42-ма шефове на СИК-ове в утрото на вота, изборите под въпрос

Filed under: Дупница |

20-годишен ревна: Аз нищо не разбирам, даскалът Мутафчиев викна полиция, прибра се вкъщи кротко и го върнаха по тревога

40,59% от избирателите в община Дупница гласуваха до 17,30 ч., съобщиха от РИК – Кюстендил. Най-висока в региона е избирателната активност в Бобов дол – 52,73%. Втора в списъка е община Кочериново с 45,46%, следва Бобошево с 43,87%, Сапарева баня 40,98%. В община Рила дадоха гласа си 39,69% от избирателите.

„Атака” създаде хаос със смени на 42-ма председатели в утрото на изборния ден в 6,45 ч. Пред избирателни секции в Дупница се срещнаха по двама председатели – общо 84-ма. Старите бяха шокирани, а новите се държаха нахално.

Жалби в Районната избирателна комисия (РИК) в Кюстендил заради фалшификация на подписите и неправомерното им отстраняване в събота вечерта пуснаха атакистите Михаил Мутафчиев, Любка Казакова, Асен Петров и Иван Ангелов. Общо 42-ма представители на партията на Волен Сидеров са сменени от нови представители в комисиите, след като човек на „Атака” внесъл в РИК заявления, в които е записано, че смяната е извършена доброволно. Това обаче е лъжа и жалбата и подписката отиват в районната прокуратура в областния град, която трябва да установи кой е подписвал отстранените от комисиите атакаджии и кой е внесъл пълномощното, удостоверяващо, че хората доброволно са се отказали от участие в комисиите. Резултатът от рокадата бе, че новите представители не присъстваха при отварянето на секциите, подписването на протоколите и удостоверяването идентичността на печатите.

Куриозен е случаят в село Крайни дол, където председателят на комисията Георги Палакарски е сменен от 20-годишно момче, което досега не е участвало в провеждането на избори. Тъй като не е наясно с работата, новият шеф на комисията със сълзи на очи молил стария да остане и да му помага, за да може да се справи, обясни сваленият наскоро председател на формацията Методи Стойнев. Според него случилото се може да стане причина за касиране на изборите в община Дупница.

Сред сменените бе председателят на 10-а секция в Гимназия „Христо Ботев” Михаил Мутафчиев. „Не съм подавал молба за отказ като председател на секцията. Притеснен съм, защото аз получих всички материали за изборите. Както виждате, секцията е готова за изборния ден, както изисква правилникът. Вчера, след като оборудвахме секцията, взех печата в себе си и издадохме секцията на полицая. Прибирайки се вкъщи, ми се обадиха от РИК и ми казаха, че на мое място идва някаква жена. По-късно пак ми се обадиха и ми казаха да продължавам да изпълнявам длъжността си, защото жената, която е поставена на мое място, се отказала. Идвайки сутринта, един мъж каза, че той е председателят на 10-а секция от „Атака”, сподели Мутафчиев. Той бе сменен от Георги Кръстев, след като вотът бе започнал. „Удостоверението, че аз съм председател, дойде в последния момент. Виждате, че то е подписано от председателката Михаела Крумова. Това е третото място, на което ме пращат от сутринта. Ръководството на „Атака” в Дупница се смени в последния момент преди изборите. Някои хора са напуснали, други отстранени и заради това се наложи разместване на членовете на секции и председатели”, каза Кръстев. Той уточни, че смените са извършени от кандидат-депутата Илиян Тодоров.

В 18-а секция в училище ”Неофит Рилски” вчера сутринта Стойна Каймаканска трябвало да бъде сменена от Здравко Николов, но той не отишъл. Казусът е разрешен след разговор на Илиян Тодоров с Десислава Стойнева от РИК.

Кандидат-депутатът на ГЕРБ Емил Гущеров вчера внесе 3 жалби в РИК с копия до прокуратурата в Дупница. От постъпили сигнали в щаба разбрали, че червен „Форд” КН 3596 ВВ се използва за незаконна агитация в полза на „Коалиция за България”, както и че в него се купуват гласове в полза на същата коалиция. „От 7,00 часа тази сутрин без прекъсване въпросният автомобил извършва многобройни курсове и превозва избиратели от махалите, намиращи се в близост до Професионална гимназия „С. П. Корольов” (Механото) в гр. Дупница. Във въпросното училище са разположени няколко секции, в които гласуват предимно роми. По време на курсовете шофьорът инструктира избирателите да гласуват с номера на „Коалиция за България” в бюлетината – 5. В автомобила се раздават и пари”, пише в едната жалба. Другите две жалби на Гущеров са срещу представителите на „Коалиция за България” Борислав Тасков и Иван Ибришимов. Пак от сигнали в щаба на ГЕРБ разбрали, че Тасков е забелязан в двора пред сградата на училището в село Джерман, където се помещават 50-а и 51-ва изборна секция, да спира отправили се да гласуват избиратели и на висок глас и с ултимативен тон ги приканвал да отбележат с кръстче №5 в бюлетината – номера на „Коалиция за България”. Членове на секционни комисии пък информирали щаба на ГЕРБ, че кандидатът за народен представител от „Коалиция за България” Иван Ибришимов лично обикалял секциите, намиращи се в ПГ „Акад. С. П. Корольов” и предупреждавал секционните комисии, че се очаква манипулация на изборите от ПП ГЕРБ чрез внасянето чрез фалшиви бюлетини.

„Такова твърдение е в разрез с разпоредбите в Изборния кодекс, още повече че е направено в самия изборен ден и във въпросните секции. Подобни недоказани твърдения са явна агитация и манипулация на членовете на СИК и избирателите в секциите, целящи изкривяване на честният вот”, пише Емил Гущеров. Социалистите също пуснаха няколко сигнала. Едната от жалбите е, че в 7-а секция в ОУ „Евлоги Георгиев” не са попълнени личните данни на 60 гласоподаватели, след като са пуснали бюлетини. В прокуратурата има две жалби. Единият сигнал е изпратен по компетентност в РИК, а другият за проверка в полицията. От ВКП довечера ще дадат официална пресконференция, обясни ръководителката на държавното обвинение в Дупница Величка Шопова.

Председателят на ОбС в Дупница Ивайло Константинов гласува в 8-а секция в ОУ „Евлоги Георгиев”. След като даде вота си, той заяви, че вярва в убедителната победа на ГЕРБ на тези избори и че това е партията, която може и има волята да работи за България. Кметът Методи Чимев и съпругата му Клементина упражниха правото си на вот в гимназията по хранително-вкусови и химични технологии (Тютюневия техникум). Градоначалникът заяви, че гласува за ГЕРБ, защото правителството на ГЕРБ е първото правителство в България, което реализира с голяма успеваемост парите от еврофондовете и в условията на криза са отворени и много работни места. Кандидатът за народен представител от ГЕРБ Емил Гущеров и майка му Димитринка гласуваха в 38-a избирателна секция – в клуба на НЧ „Христо Ботев” в гр. Дупница. Като истински кавалер, Гущеров даде предимство на своята майка и след това гласува той. ”Гласувах, за да продължим градивността в Дупница и в България. В България да се продължи това, което е започнато. За бъдещето на младите хора, за бъдещето на всички граждани, за нашата прекрасна страна България”, бе категоричен Гущеров.

Кандидатът за народен представител от „Коалиция за България” Иван Ибришимов гласува в Спортната зала в 11-а избирателна секция. Той и другият червен кандидат-депутат Станислав Павлов, който е и председател на БСП в Дупница, бяха със семействата си. Пръв даде вота си Ибришимов, с когото бяха дъщеричката, съпругата и майка му. Станислав Павлов бе със своята съпруга. „Гласувах, за да върнем България на хората. За повишаване доходите на гражданите, за по-добро здравеопазване. За по-добро образование на децата на България”, каза Ибришимов. „Аз също гласувах за доброто бъдеще на хората. За бъдещето на България”, коментира Павлов.

Кандидат-депутатката от ГЕРБ Радослава Чеканска пусна бюлетина в Тютюневия техникум, където дойде с баба си Милка Петрунова и синчето си Мартин. Бившият депутат от НДСВ Борислав Владимиров пусна бюлетината си в гимназията в Дупница. Там пуснаха бюлетини и д-р Наташа Вайселова и майка й Катарина Лазаркова – бивша детска учителка.

В училище „Св. св. Кирил и Методий” голяма еуфория предизвика появата на бившия БСП кмет Първан Дангов, който дойде да гласува заедно със съпругата си Светлана Дангова. Докато гласуваха, във фотообектива на „Вяра” попаднаха бизнесменът Милан Раков и юристът на община Дупница Иван Бучов.

Право на глас в Дупнишка община имаха 44 743-ма души. За първи път бюлетина можеха да пуснат 160 младежи, навършили пълнолетие.

 

 

Снимки:

1. Михаил Мутафчиев (вдясно) заяви, че не е подавал заявления, с което се отказва от председателския пост.

2. Дупничани се гласят за двама депутати, който гласуваха разноцветно- Иван Ибришимов и Емил Гущеров.

3. Ивайло Константинов

4. Милан Рачков

5. Радослава Чеканска заедно с майка си

6. Методи Чимев гласува заедно със съпругата си Клементина

7. Д-р Димитрова със съпруга си  и Първан Дангов минути след като гласуваха

Spread the love