Левицата в Перник критикува областния Петров за хаоса в нощта на изборите, 18 часа след вота била приета последната СИК

Filed under: Перник |

БСП смята, че трябва да се направи всичко възможно страната да има правителство, но без участието на ГЕРБ

БСП в Перник е неудовлетворена от начина на организиране на изборния ден и от хаотичността, обяви новият депутат Ангел Найденов на първата пресконференция, която левицата даде след вота за парламент. Той разкритикува областната управа, задето направила тромава организация по извикването на СИК-овете и приемането на изборните книжа. 18 часа след края на изборния ден, в 14 часа на 13 май е била приета последната СИК, обяви той. Един от членовете на СИК е припаднал от напрежение и е викана линейка посред нощ, уточни Найденов, като допълни, че всичко това е текло при пълна пасивност от страна на областната управа. Членове на СИК са спали по седалките в зала „Панорама”, за да изчакат реда си на приемане. При това абсурдно висене областната управа им е осигурила само по един кроасан и бутилка минерална вода, посочи Ангел Найденов. Неприемлив е бил и начинът на комуникация между РИК и ЦИК. Със служебните телефони не е правена връзка с Централната избирателна комисия. Членовете на РИК – Перник използвали за това личните си мобилни телефони.

Не беше прекъсната тенденцията за контролиран вот и купуването на гласове, заяви той. Според коалиционни партньори и наблюдатели на лявата коалиция резултатът на ГЕРБ в област Перник им е струвал не по-малко от 300 000 лв., посочи Найденов. По думите му е имало масово купуване на гласове и най-вече в Перник и Трън. Процентите за ГЕРБ на национално ниво са постигнати нечестно, твърди той. Според него това е един от аргументите за безпрецедентната изолация на доскоро управлявалата партия, в която се намира тя в момента. Това е един от феномените на тези избори, твърди Найденов и допълни, че до момента няма готовност от нито една политическа формация за партньорство с ГЕРБ.

Международни наблюдатели са се натъкнали на изборна урна във 2-ра СИК в Трън, която не била залепена по правилата. При повторното броене на бюлетините в секционна комисия в община Перник, в която трябвало да бъдат предадени 1000 бюлетини, броят им се оказал с 250 по-малко. „Липсващите са могли да се появят в даден момент готови с отбелязан за тях глас в края на изборния ден”, обясни Найденов. В друга секция в Перник в хода на изборния ден се оказва, че липсват оригиналните екземпляри на протоколите. Хипотезата е същата като в предния случай, каза Ангел Найденов, според когото е готвена фалшификация на изборния резултат.

БСП няма да търси касиране на изборния резултат, тъй като това ще хвърли страната в допълнителен хаос, обяви Ангел Найденов. Според него има риск от политическа криза, защото задачата да се формира следващо правителство е изключително трудна. Трябва да се положат всички усилия България да има правителство, но без участието на ГЕРБ, бяха неговите думи. Отиването на краен вариант да има нови избори ще бъде изключително опасно за страната и това само ще задълбочи проблемите, твърди той.

Снимка: От ляво надясно: лидерът на БСП в Перник Ненко Темелков и новите депутати Ангел Найденов и Станислав Владимиров

 

Spread the love