Шефката на кюстендилското училище Румяна Симеонова: 10 на сто от абитуриенти от Гимназията по туризъм хукват към чужбина, 80 % вече са студенти

Filed under: Кюстендил |

80 % от зрелостниците в Професионалната гимназия по туризъм „Никола Йонков Вапцаров“ в Кюстендил вече са студенти, похвали се директорката на школото Румяна Симеонова. Вчера в присъствието на директори, родители и приятели с училището се разделиха 108 абитуриенти от 5 паралелки. Тържествената церемония се проведе в двора на учебното заведение. 10 на сто от гимназистите пък предпочели да учат в Холандия, Германия и Англия. Броят на зрелостниците тази година и миналата е един и същ, приемът през 2012-а е бил с една паралелка по-малко. За новата учебна година по държавния план-прием са утвърдени 2 паралелки, едната след 8-и клас – „Кетъринг”, втората след 7-и – „Организация на туризма и свободното време”.

В училищния двор бе и секретарят на Туристическо дружество „Осогово” Силвия Михова, която изпраща също абитуриент. Сред завършващите випуска е и най-активната доброволка от Клуб „Чуй ме” в Кюстендил Евелина Германова. Над 30 момичета и момчета членуват в организацията, която е под крилото на сдружение ЛАРГО и усилено работи по превенцията за ХИВ/СПИН. Всяка събота Евелина заедно с връстници е на терен в Кюстендил, раздават презервативи, правят анкети и организират доброволни инициативи. 19-годишната гимназистка като отличничка предаде знамето на училището на по-малките от 11-и клас.

Напливът за гимназията по туризъм от 3-4 години е изключителен. „Детето ми ще излезе с професия, ще се научи да готви или сервира”, казва Вержи Стоилова, майка на кандидат-гимназистка. Ученици от школото печелят призови места в различни кулинарни състезания, организирани в страната.
”На добър час и не забравяйте любимото училище”, даде напътствията си директорката. Тя отправи поздравителен адрес към завършващите. Бяха наградени и отличилите се ученици в различни сфери и спорта. Зрелостниците раздадоха номинации на учители и се разделиха с класните си ръководители. За доброто настроение на публиката се грижеха студио „Дебют“ с ръководител Димитрина Укалска и учениците от долните класове.

Повече подробности в печатното издание

Снимки:

1-Доброволката от клуб „Чуй ме” (в края на първи ред)

2-Приятели и родители дойдоха на изпращането.

3-Силвия Михова – секретар на Туристическото дружество, също изпрати абитуриенти.

4-Музикален поздрав

Spread the love