Политическа разправа: Кметът на Хаджидимово Людмил Терзиев натопен за хотелски комплекс на дъщеря му, мерят на колко метра е от манастира, искат да го бутнат

Filed under: Регион |

Съдебна заповед стопира строителството на красивия хотелски комплекс, който изгражда Екатерина Терзиева, дъщеря на кмета на община Хаджидимово Людмил Терзиев, по пътя за манастира „Свети Георги”. Спирането много от жителите на Хаджидимово определят като политическа разпра и лични заяждания. Според тях отговарят съвсем на истината и внушенията сред обществеността, че хотелският комплекс е изграден непосредствено пред входа на манастира. Комплексът на Катерина Терзиева дори не се вижда от манастира, защото се намира след първия завой и от него се вижда само високата манастирска кула, покрай входа на манастира има само манастирско строителство, коментираха жители на Хаджидимово.

След наша проверка се оказа, че хотелският комплекс е на разстояние, което вероятно ще покрие изискванията на чл. 171,  т.27 от Устава на БПЦ.

Строителството е спряно до приключване проверка по дело, заведено от Неврокопския митрополит Натанаил, с което той го оспорва, позовавайки се на чл.171, т. 27 от Устава на БПЦ, в който се казва, че не могат да се откриват около манастира и на раздтояние, по-близо от 500 метра  търговски и туристически обекти, питейни, увеселителни и развлекателни  заведения, както и  да не се развиват дейности, които противоречат на  православната вяра, църковния  живот и традиция. Според отвореното  писмо от родители и  учители, обявили се  в подкрепа  на манастира „Свети Георги” край Хаджидимово, също се твърди, че строителството на хотелския комплекс е незаконно и се извършва на входа на манастира. Според заведеното съдебно дело се оспорва нотариалният акт на Атанас Воденичаров от Хаджидимово, доказал собствеността си на въпросния имот чрез свидетели в съда, след което е продал същия на Катерина Терзиева да изпълни проекта. На предстоящо дело съдът ще  трябва да доказва твърдението на БПЦ, че част от имота, върху който е вече построен хотелският комплекс, е бил манастирски към момента на образуване на ТКЗС и по какви причини  въпреки  внесените документи след 1989 г. от манастирското  настоятелство частта от въпросния имот не е възстановена на манастира, а  имотът е бил прехвърлен за временно стопанисване по чл.19 от ЗСПЗЗ на община Хаджидимово.

Въпросителните ще изяснява българското правосъдие.

За жителите на Хаджидимово ще остане въпросителната дали ако Катерина Терзиева не беше дъщеря на кмета Людмил Терзиев, щеше да срещне такъв мощен отпор в реализацията на  проекта си.

 

Снимки

1. Хотелски комплекс  Катерина Терзиева

2. Людмил Терзиев

 

 

 

Spread the love