Президентът връчи мандата за правителство на Пламен Орешарски

Filed under: Актуално от днес |

Плевнелиев: Време е да преодолеем кризите, съставянето на ново правителство не трябва да е просто акт, а поемане на отговорност пред обществото

Президентът Росен Плевнелиев връчи мандата за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател Пламен Орешарски.

Преди това председателят на БСП Сергей Станишев каза: „Получихме писмо във връзка с възможността за връчване на мандат. Предоставяме решение за кандидат за министър-председател и декларация. Решението на ПГ на Коалиция за България е посочване на Пламен Василев Орешарски за кандидат за министър-председател“.
При приемането Орешарски заяви: „Ще направя всичко възможно в най-кратък срок да представя пред Народното събрание пълен състав на кабинета“.
В момента се провеждат консултации между президента и ръководството на БСП.
България се нуждае от стабилност и работещи институции. Цялата страна очаква резултати, каза Росен Плевнелиев след даването на мандата.
Надявам се с работата си 42-рото народно събрание да се покажат ясни ангажименти и българското общество да види, че парламентарната криза вече е преодоляна. Партиите изразиха своите позиции. Обсъдихме възможностите за съставяне на правителство.
Важно е всички политически лидери да покажат своето държавно отношение, да се обединят около общите проблеми на страната. Необходима е здрава основа, върху която да се състави правителство.
Надявам се българското общество да види, че една от кризите, а именно – парламентарната криза, вече е преодоляна, каза Плевнелиев.
Важно е всички политически лидери да покажат своето държавно отношение и да се обединят около решаването на общи проблеми.
Пожелавам успешни преговори за реализиране на мандата.
Чух вижданията на парламентарните партии по отношение на правителството. Има наболели проблеми, каза Плевнелиев.
Настоявам, че спешността не би следвало да попречи да се обединим около дългосрочните приоритети на нацията.
ПГ на ГЕРБ върна мандата, възложих проучвателен мандат на кандидата за министър-председател на втората по големина политическа сила с кандидат за премиер Пламен Орешарски, каза Плевнелиев.
Наясно сме, че г-н Орешарски поема изключително тежка отговорност, каза лидерът на БСП Сергей Станишев.
Много бих се радвал, ако наследството, което той получава, беше като това, което беше получено в 2009 г. – с това ниво на държавния дълг, с това състояние на икономиката, каза той.

Spread the love