17 абстрактни пейзажа и балкански образи подреди черногорски художник в Перник, зам.-кметът Илинка Никифорова го посрещна с целувка и живи цветя

Filed under: Перник |

Абстрактни пейзажи показа пред пернишката публика художникът от Черна гора Ибрахим Курпейович. Авторът нареди 17 свои платна, рисувани през различни периоди от живота му, в галерия „Кракра“. Това е едно мое вътрешно разбиране, поглед върху нещата, които съм представил в една модерна и съвременна живопис, казва творецът и допълва, че неслучайно е избрал изложбата му да бъде експонирана в Перник. На откриването той бе поздравен от зам.-кмета на общината Илинка Никифорова.

„Абстрактните пейзажи на художника Курпейович потвърждават лиричната му чувствителност на влюбен в процеса на рисуване художник. В поредица картини с маслени бои той изразява своя артистичен характер и собствената си личност. Новите пейзажи са направени със същата техника като работите му от първия период, непосредствено след завършване на Художествената академия. В тази нова серия тъй въвежда елементи от националния фолклор, те са колоритът и структурната основа в неговите картини. Свързването на цветните повърхности с неправилни форми в едно цяло, в ситни и широки линии, които са в контраст и акцент на топли и студени тонове и създават композиционна динамика, е всъщност творческият почерк на Курпейович.“ Това пише за него изкуствоведът Драгиня Куйович.
Курпейович е роден през 1960 г. близо до Рожае. Завършва академия за изящни изкуства в Сараево. Има 10 самостоятелни изложби и участия в над 100 сборни експозиции. Участва в множество международни пленери. Член е на Съюза на художниците в Черна гора. Носител е на множество награди за свои творби.
„Три пъти вече съм бил в Перник и съм участвал в изложби. Надявам се и в бъдеще да контактувам с пернишките колеги“, каза Курпейович при откриване на изложбата.
В експозицията са представени както по-ранни, така и съвсем нови творби на художника. В новата си пейзажна серия Курпейович въвежда елементи от фолклора на своята родина. Свързването на цветните повърхности с неправилни форми в едно цяло, в ситни и широки линии, които са в контраст и акцент на топли и студени тонове, създавайки композиционната динамика, всъщност представлява индивидуалния творчески почерк на художника, твърдят критиците. Организаторите на тази изложба имат намерение да я представят в София, Благоевград и Кюстендил.
СНИМКА

1.Художникът Курпейович получава цветя от Никифорова.

Spread the love