Откриват предсрочно отсечката Долна Диканя – Дупница на АМ „Струма” през юни

Filed under: Последни |

 Режат лентите на 4 големи инфраструктурни проекта до края на лятото

 Инвестираме 10 млн. евро за модернизирането на железопътните гарови комплекси, каза инж. Галина Василева от Министерството на транспорта

 

Четири големи инфраструктурни проекта, които се финансират по Оперативна програма „Транспорт”, са във финален етап на изпълнение и се очаква да бъдат пуснати до края на лятото. Това са първият участък на жп линията Пловдив – Бургас, лот 1 на АМ „Струма”, лот 4 на АМ „Тракия” и връзката на софийския околовръстен път с АМ „Хемсус”. Това стана ясно по време 14-ото заседание на Комитета за наблюдение на програмата. Агенция „Пътна инфраструктура” анонсира, че в следващите месеци ще бъдат завършени три пътни проекта. В началото на месец юли трябва да бъдат завършени оставащите 32 км от АМ „Тракия”. Още този месец се очаква да бъде предсрочно пуснат в експлоатация и лот 1 (Долна Диканя – Дупница) от АМ „Струма”. Друг проект, който трябва да бъде открит в най-близко бъдеще, е връзката на софийския околовръстен път с АМ „Хемус”. Според АПИ този проект ще облекчи движението по най-натоварения пътен участък в България, по който преминават 25 000 автомобила на денонощие в едната посока. На този етап физическият напредък се оценява на 91% и се очаква да бъде открит предсрочно в средата на месец юли. „В рамките на Оперативна програма „Транспорт” са положени 27 км нови жп линии, 169 км жп линии са рехабилитирани, изградени и модернизирани са 82 км пътища, построени са 13 км метромрежа с 13 нови метростанции”, каза инж. Галина Василева, директор на дирекция „Координация на програми и проекти” в Министерството на транспорта. По думите й до този момент са договорени над 1,96 млрд. евро, което представлява около 98% от бюджета, а разплатените средства надхвърлят 930 млн. евро.

По време на заседанието на Комитета за наблюдение беше взето решение да бъдат прехвърлени 10 млн. евро от четвърта приоритетна ос към трета, като средствата ще бъдат инвестирани за модернизирането на железопътните гарови комплекси. Подкрепено бе и предложението подготовката на АМ „Хемус” да се финансира през Техническа помощ на Оперативна програма „Транспорт”.

От Национална компания „Железопътна инфраструктура”  отчетоха, че е напълно завършен и пуснат в експлоатация първият железопътен проект, който се финансира по Оперативна програма „Транспорт”. Трасето Свиленград – турска граница беше открито на 9 май и позволява скорости от 160 км/ч. Целта на НКЖИ е до края на този програмен период да бъде изцяло завършено направлението Пловдив – турска/гръцка граница, като на този етап се работи в частта Димитровград – Свиленград.

В близките месеци се очаква да бъде завършена работата и по лот 1 (Михайловец – Калояново) на жп проекта Пловдив – Бургас, като неговото изпълнение се оценява на 98-99%. С добри темпове се движи работата и по другите две отсечки на проекта, като по лот 2 (Стара Загора – Зимница) физическото изпълнение се оценява на 52-54%, а по лот 3 (Церковски – Карнобат – Бургас) – на 57%, отчитат от транспортното министерство. Готови са техническите проекти на участъците от трасето Септември – Пловдив и очакванията са в близките месеци да бъде стартирано и строителството по тях.

От Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура” отбелязаха, че се очаква до края на годината да бъде напълно завършена фаза 1 на проекта БУЛРИС. На този етап с добри темпове се движи и работата по фаза 2 на същия проект – израждане на Речен информационен център в Русе, а в кратки срокове трябва да започне работа и за надграждане на системата за управление на корабния трафик в Черно море (VTMIS). Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на река Дунав” е стартирала няколко тръжни процедури, сред които е и тази за закупуване на специализиран кораб за нейните нужди.

Плановете на „Метрополитен” ЕАД е в периода 2017-2018 г. да бъде завършен и третият лъч на метрото, като неговата обща дължина да достигне 57 км с общо 54 метростанции. Техните прогнози са над половин милион пътници да ползват подземната железница, когато това стане факт. Към момента в процес на изграждане са трасетата от бул. „Цариградско шосе” до летище София и от кв. „Младост 1” до Бизнес парка в „Младост 4”. Общото изпълнение по двата лота се оценява на около 15-16%.

 

Spread the love