Разлог даде под наем 41 дка земеделска земя за развитие на конния спорт

Filed under: Последни |

Община Разлог отдаде под наем близо 41 дка земеделска земя за развитие на коневъдството и конния спорт. Кметът на община Разлог инж. Красимир Герчев връчи договор за отдаване под наем на земеделска земя на председателя на Сдружение „ДВАЛ” Атанас Грънчаров. Сдружението има за цел да обедини всички коневъди на територията на община Разлог. То е и първото регистрирано сдружение за коневъдство и конен спорт в планинската община.

Отдаденият под наем земеделски имот ще се ползва именно за развитие на конния спорт и провеждане на конни състезания. Целта на обединилите се в сдружение коневъди е да изградят място за провеждане на конни състезания в съответствие с изискванията на Българската федерация по конен спорт. Сдружението има опит в организирането на конни състезания в Разлог, както и редица спечелени отличия от участие в национални прояви.

„ДВАЛ” обединява 15 коневъди, с общо 40 коня предимно от три породи – български тежковозен кон, дунавски и източно български кон. Българският тип тежковозен кон се отличава с масивно телосложение, здрава конституция, добър екстериор, спокоен темперамент и отлична работоспособност. Дунавският кон  е местна за България, но слабо разпространена полукръвна спортна порода коне създадена в резултат на многогодишна селекция, за разлика от него източнобългарския кон е най-разпространена в страната полукръвна спортна порода коне.

Амбицията на коневъдите от Разлог е да утвърдят града като център на българския тежковозен кон. В България е създадено и сдружението “Асоциация за развъждане на българския тежковозен кон“ със седалище в Разлог.

Spread the love