Сълзотворен газ и водомети срещу протестиращите в Истанбул: Хиляди фенове на трите най-големи футболни отбора взеха решение да подкрепят протестите

Filed under: Свят |

В истанбулския квартал Гази тази нощ отново избухнаха сблъсъци между протестиращи с полицията. Сблъсъци имаше и в Адана.

Стражите на реда са използвали сълзотворен газ и водомети. В Анкара около 5000 души проведоха шествие към площад Къзълай, което започна като мирно. Част от демонстрантите обаче, не се вслушаха в изискванията на полицията да не се приближават към правителствените сгради. Властите са използвали специални средства за разпръсването на тълпата, предаде ИТАР-ТАСС.

На истанбулския площад „Таксим“ се състоя внушителна акция на феновете на трите най-големи футболни отбора „Фенербахче”, „Бешикташ” и „Галатасарай”. Хиляди фенове взеха решение да подкрепят протестите. На площада и прилежащите към него райони се събраха между 20 000 и 30 000 души. Аналогична акция се проведе в Измир, където на централния площад вече се събраха хиляди фенове. Не се съобщава за сериозни инциденти.
В същото време от общественото движение „Платформа Таксим” заявиха, че ще продължат протестния си митинг във връзка с липсата на реакция на правителството на издигнатите изисквания. Това съобщиха представители на организацията, като напомниха, че текстът с изискванията е бил предаден по време на лична среща в Анкара с вицепремиера Бюлент Арънч на 5 юни.

„Оттогава, нито едно от исканията не е изпълнено и не е направена нито една конкретна стъпка. След контактите с представителите на правителството вече не бяхме потърсени за среща. Междувременно в страната продължава полицейското насилие”, казаха от движението.
В списъка с исканията фигурира отменянето на всички инициативи по премахване на разположения на площад „Таксим” Културен център на името на Ататюрк. Обществеността настоява, да се уволнят всички директори на управленията за сигурност, губернаторите на Истанбул, Анкара и Хатай, които носят отговорност за смъртта на трима демонстранти и за нарушение на основните демократични права на хората, протестиращи срещу премахването на парка.
Платформата настоява, да се забрани използването на сълзотворен газ и аналогични средства за разпръсването на демонстранти, както и да се разреши на гражданите да провеждат масови мероприятия на всяко място във всички градове на Турция.

 

Spread the love