Любимата магистратка на Цветанов Ася Петрова – къртица в прокуратурата

Filed under: Актуално от днес |

Уредена с лукс апартамент в столицата, зам.-главната прокурорка се заканва, че ще уволнява всички, които не са с ГЕРБ

Със собствен зам. главен прокурор за лична употреба се е уредил бившият вицепремиер и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. Пристигналата само преди няколко месеца от Шумен магистратка Ася Петрова се е развихрила здраво из Съдебната палата в опит да защити своя благодетел и особено близък приятел. Прокурори разказват пред „Телеграф”, че тя ги привиква и заплашва с думите: „Ако не сте с мен, Цветанов и ГЕРБ, тежко ви, като стана главен прокурор след 6 месеца. Всички ви ще уволня”. Повод за гнева на новоизлюпената зам. главна прокурорка е разследването срещу Цветан Цветанов за незаконните подслушвания. След като в края на миналата седмица имунитетът му най-после беше свален, в сряда предстои да му бъде повдигнато обвинение за СРС-тата. Очакват го до 8 години затвор, ако бъде осъден, съобщи главният прокурор Сотир Цацаров. 

От разследване, обвинения и присъди са застрашени и други министри в правителството на ГЕРБ, включително и премиерът Бойко Борисов. След като се разбра, че те вече нямат власт, запознатите с далаверите им придобиха смелост и започнаха да вадят на светло доказателствата за тях.

Задачата на Ася Петрова е да замете следите за извършените престъпления и виновните да отърват затвора

 Срещу това й е обещано да стане главен прокурор след 6 месеца, когато ГЕРБ вземе отново властта, пише „Телеграф“. На фона на опитите на Яне Янев и разни бизнес кръгове да подстрекават бунтове и протести, тези планове изглеждат съвсем реални. А и Бойко Борисов неотдавна се закани с думите: „Пилците се броят наесен”.

Всъщност любимата прокурорка на Цветан Цветанов беше подготвяна за друго – да бъде негова къртица във Върховната касационна прокуратура. Без да се усети, самият той намекна за това, когато я представи на 11 февруари. „Ася Петрова е човекът, който ще отговаря за организираната престъпност и за трафика на хора и също така за тероризма. Знаете, че всеки понеделник имаме оперативки, които се правят с директорите на главните дирекции и на тях присъства и Ася Петрова, за да може поетапно и постепенно да могат колегите да я запознаят със знаковите дела, които водим срещу организираната престъпност и в лицето на зам. главния прокурор да може да се осъществява по-добрата координация между наблюдаващите прокурори и съответните разследващи полицаи и оперативните работници в системата на МВР”, каза тогава Цветанов. Едва ли тогава е предполагал, че скоро ще падне от власт и ще стане клиент на правосъдието. Затова не се колебае да свие на любимката си

Уютно гнездо с парите на народа

Ася Петрова беше посочена за заместник главен прокурор на 10 януари. Назначението й от Висшия съдебен съвет се забави заради изискването за атестация, но Петрова едва ли е имала съмнения, че това ще стане. И трескаво започва да си търси жилище в столицата. Това, което предлага Министерството на правосъдието, не й е по вкуса. Дали защото ведомствените апартаменти са в Студентски град, „Младост”, „Манастирски ливади”, а тя трябва да е по-близо до оперативките на Цветанов в МВР? Или пък състоянието на тези имоти не й е харесало?
Няма значение, защото лично вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов се захваща да уреди въпроса. Неговото министерство, по-точно подчинената му дирекция „Пожарна безопасност”, има чудесен, обзаведен с всички екстри апартамент в центъра, в елитния район „Оборище”. Със заповед на областния управител на София Данаил Кирилов от 4 февруари жилището светкавично е прехвърлено на Министерството на правосъдието. На 5 февруари Ася Петрова подава заявление до жилищната комисия към Министерството на правосъдието, което на 7 февруари й издава настанителна заповед. Цялата операция приключва точно за четири дни. Каква експедитивност, а?
Жилището е малко – към 66 квадрата, но си заслужава. Намира се на тихата и спокойна ул. „Калиманци”, на две крачки от „Черковна”, където са специализираният съд и специализираната прокуратура. Кооперацията е стара и апартаментът на Петрова се откроява с новата PVC дограма, белите външни щори, климатиците HITACHI за всяка стая, видя на място екипът ни. Според запознати с интериора кухнята е оборудвана с всички необходими уреди Eurolux­ два аспиратора (единият е монтиран на затворения балкон, където има скара), съдомиялна, пералня, хладилник с фризер. Спалнята и холът също са обзаведени по проект. По груби изчисления стойността на цялото имущество надхвърля 20 000 лева народна пара.
Е, нали не си представяте, че такова ведомствено жилище ще бъде предоставено на семейството на някой крайно нуждаещ се пожарникар срещу смешния наем от 60 лева на месец. Пък и точно този апартамент не прилича да е мислен като за семейно гнездо, а по-скоро за любовно, под прикритието на явочна квартира. В случая тя не е много тайна, защото на звънеца на входа пише МВР. Но и това си има предимства – едва ли някой ще посмее да позвъни и да любопитства.
Прокурорката отличничка най-вероятно ще живее тук сама. Мъжът й д-р Валентин Петров Тодоров едва ли ще зареже амбулаторията си за специализирана медицинска помощ по урология в Шумен и търговията със зърно, от които изкарва добри пари. Според декларацията на жена му пред Сметната палата през 2011 г. той е спестил от лекарската си практика 40 000 лв. Доходите му извън заеманата длъжност и от стопанска дейност като едноличен търговец възлизат на над 60 000 лева.
Справка в Търговския регистър показва, че д-р Тодоров е едноличен собственик на „Августа-Агро” ЕООД и мажоритарен на „Августа Мел” ООД. Дружествата са регистрирани в Каспичан. Според годишните финансови отчети „Августа-Агро” реализира чудесни печалби за сметка на второто предприятие, което е заложено пред банка. Но това е проблем на останалите акционери и на данъчните.
Сигурно не му е лесно на доктора, но какво да каже жена му? С диплома от Бургаския свободен университет и прокурорско място в Шумен да скочиш направо в стола на зам. главен прокурор, си е постижение, непосилно за мнозина.

Краткият път от Шумен до София

Звездата на Ася Петрова изгря покрай любимото дело на Цветан Цветанов ­ „Килърите”, по което тя е наблюдаващ прокурор. Сложният казус с шестима подсъдими приключи с доста скандали, но в рекордния за българското правосъдие срок от две години. За бързането си има причина – имиджът на вътрешния министър, а и на цялото правителство на ГЕРБ се нуждае от сериозно излъскване за пред Брюксел и местния електорат.

На 20 декември 2012 г. Шуменският окръжен съд прочете три доживотни присъди без право на замяна. С мотивите явно няма да се бърза. Те още не са написани. А и овациите вече са обрани от Ася Петрова. Името й не слизаше от устата на Цветанов месеци наред. То не бяха похвали, внимание, подаръци. Даже я взе със себе си за три седмици в САЩ.
“Разбира се, че Ася Петрова е един от достойните окръжни прокурори и лично участва в делото “Килърите”, знаете, че то се наблюдава както от Европейската комисия, така и от нашите партньори и в тази връзка беше част от делегацията, която беше в САЩ заедно с колегата Флоров”, заяви Цветанов на 11 февруари тази година.
Адвокатите на подсъдимите по „Килърите” не мислят така. Те са категорични, че срещу клиентите им няма никакви улики и доказателства. Такива не са открити дори в празния хотел във Велико Търново на единия от групата ­- Георги Вълев. Въпреки че според някои публикации, придружени със снимков материал, на 31 януари миналата година Ася Петрова е прекарала тук цяла нощ в компанията на шефа на Военноапелативната прокуратура на България бригаден генерал Крум Манов и на един от свидетелите по делото – Радослав Димитров. До този момент никой от участниците в срещата не е опровергал тази информация. Което само засилва съмненията, че присъдите почиват единствено на изфабрикувани свидетелски показания. Без да броим моралната страна на въпроса.
Ако тези съмнения бъдат доказани, което май не е изключено, с гордостта на Цветанов е свършено. Присъдите ще паднат на по-горните инстанции и Килърите ще излязат на свобода. Може и да осъдят държавата в Страсбург, за да си избият разноските по делото. Което би трябвало да сложи край на шеметната кариера на Ася Петрова. Ясно е, че тя далеч не притежава приписваните й от Цветанов професионални качества и опит. И че без неговото мъжко рамо още щеше да си седи в Шумен. Дано Висшият съдебен съвет се събуди и също види това.

Spread the love