Празнуваха златна сватба на следобедна раздумка в Долна баня: Бившата учителка Добринка поля 50 г. брачен живот с гръцка мастика и ракия на парти с приятелки и сваки

Filed under: Долна баня |

Съпругата на някогашния ОбС шеф Георги Гаджанов закичи с кърпички гостите си, лелите Стаменка, Стоилка, Данче, Венета, Славчето, Сия и Мимето пяха песни и разказваха спомени

Пенсионирана начална учителка Добринка Гаджанова от Долна баня събра най-близките си приятелки на раздумка по повод 50-години от задомяването й с Георги Гаджанов. Добринка, която е родом от село Пчелин, като гостоприемна домакиня се бе постарала да нареди богата трапеза за почерката. В дома й заприиждаха специално поканените за случая гости – старите сваки и верни приятелки на следобедна раздумка у младата невеста Добринка Гаджанова.

Преди време Добринка имала здравни проблеми и именно най-верните й сваки и приятелки първи я навестили у дома и й давали кураж. Затова първият повод за следобедното парти бе за здравето на домакинята и нейната компания. Наскоро тя имаше и рожден ден.

И още за поводите – 50 години откакто десетокласничката в долнобанската гимназия Добринка от съседното село Пчелин пристанала на Георги Гаджанов. Закръглили се и четири десетилетия, откакто младото семейство напуснало старата бащина къща на „Саато” и се преместило в новия дом в Пепе махала.

Освен това по традиция на големия християнски празник „Възнесение Господне” – Спасовден, когато се отбелязва и празника на Долна баня с голям събор, семейство Гаджанови събира на трапеза родата на печен курбан. Така че това бяха хубавите поводи за тази приятна и незабравима следобедна среща.

И за всичко това домакинята Добринка разказваше, както винаги, с много настроение, емоционално и разбира се с неизменната й усмивка на лицето. А компанията – от хубава, та хубава – леля Стаменка, леля Стоилка, леля Данче, леля Венета, Славчето, Сия и Мимето. С две думи – старите сваки и приятелки на домакинята Добринка, съпруга й Георги.

Първата наздравица бе с по глътка мастика. Узото го донесли специално за случая от сватбеното пътешествие до Серес в съседна Гърция, което им подарил за юбилея големият син Сашо. За празника той направил и специално пано – спомен за златната сватба. За следобедното парти Добринка бе омесила и много вкусна козуначена погача. Имаше и домашна ракийка, хубава шопска салата и по порция от вкусния курбан. Не липсваха на трапезата и различни сладкиши. Невестата Добринка дарува и закичи всеки гост със собственоръчно изработени красиви кърпички.

До късния следобед тя посрещаше своите гости. И както повелява традицията – на празник като на празник! Пееха се любими песни, разказваха се незабравими спомени и случки от живота за „виновничката”. В края на следобедното парти почти на изпроводяк се появи половинката Георги Гаджанов. Той дописва своята нова краеведческа книга за Долна баня на компютъра в местното читалище „Рила-1898”.

Добринка Гаджанова произхожда от земеделско семейство от село Пчелин (бивше Кованлъка). След прогимназията там завършва долнобанската гимназия и след това Полувисшия учителски институт в София – начална педагогика.

Над 35 години има трудов стаж като начална учителка в СОУ „Неофит Рилски” в Долна баня. За тези близо четири десетилетия е научила на четмо и писмо над 300 деца – българчета и ромчета.

Активно участва и до днес в самодейния живот на местното читалище.

Георги Димитров Гаджанов пък, след като учи в родната Долна баня, завършва днешната Национална стопанска академия в Свищов със специалност „Финанси и кредит”. В Долна баня над 20 години работи на различни изборни и обществени длъжности, в т.ч. кмет, председател на Общинския съвет, общински съветник и други.

Последователно е работил на Курската магнитна аномалия (град Железногорск, бившия СССР), в рудник „Бялата вода” – Долна баня и се пенсионира в бившето АПК „Кирил Лазаров”. Развива дългогодишна краеведческа дейност, като има написани и издадени над 10 книги за Долна баня.

Семейството се радва на двама синове и четирима внуци.

 

Spread the love