Росен Плевнелиев: Сидеров шеф на Комисия по етика е не по-малък скандал от този с Пеевски

Filed under: Актуално от днес |

Президентът се възмути, започва консултации с партиите заради протестите: Хората казват много ясно, че от тук нататък, независимо кое правителство ще е на власт, има една бариера, която не трябва да се прекрачва

Изборът на Волен Сидеров за председател на Комисията по етика е не по-малък скандал от избора на Делян Пеевски. Това каза пред журналисти президентът Росен Плевнелиев, помолен за коментар на продължаващите протести в страната.

„Изборът на Волен Сидеров е демонстрация към цялата нация – кой ще бъде този, който ще бъде символ на етиката в българския парламент и пред българската нация”, каза Плевнелиев.

„Аз очаквам да бъде адресиран спешно и този въпрос. Очаквам да бъдат поети и ясни ангажименти, самият аз също работя”, каза президентът.

„Как аз разбирам исканията на протестиращите с едно изречение: Хората казват много ясно, че от тук нататък независимо кое правителство ще е на власт, има една бариера, която не трябва да се прекрачва. Това е един праг на моралност, на почтеност или един праг на толерантност, които не могат да се толерират. Хората от протеста казват именно това. Ние не сме за една или друга партия. Ние сме за това да кажем – не прекрачвайте границата на почтеността, защото ние пак ще излезем”, каза Плевнелиев.

За съжаление тази граница на почтеността беше прекрачена с назначението на Делян Пеевски. Аз искам да насоча вниманието й като директно избран от българските граждани мога да и ще говоря от тяхно име, допълни президентът Росен Плевнелиев.

Той ще проведе консултации с политически партии във връзка с протестите в страната.

„Стартирам консултации, ще отнеме няколко дни и се надявам на отговорно отношение, а не на това, на което станахме свидетели по време на Консултативния съвет за национална сигурност. В момента правя консултации с парламентарно- представените политически сили, като това ще бъде в рамките на днешния и утрешния ден“, каза президентът.

„Със сигурност ще разширя фокуса на своите консултации, като до края на седмицата си давам срок да съм чул много представители на български политически партии. България е парламентарна демокрация, парламентът играе своята решаваща роля, политическите партии, представени в парламента, имат своята огромна отговорност пред нацията в този момент. Те трябва да вземат решението, да поемат ясните ангажименти и аз като президент съм готов денонощно да работя за това, но се ангажирам и за това да разширим периметъра, защото иначе този протест ще бъде системен. Всеки, който вбеси българските избиратели и прекрачи границата, която не бива да бъде прекрачване, ще получава подобно отношение. Очевидно е, че ние се намираме в нова страница от българската история“, допълни Плевнелиев.

Spread the love