Брането на манатарката – хит и в Долна баня, за първо качество плащат по 5-6 лв./кг

Filed under: Долна баня |

И това лято брането на лековити билки и диворастящи гъби е препитание за безработните долнобанци. По този начин местните хора припечелват по някой и друг лев от продажбата им в няколкото изкупвателни пункта в рилския град и така кърпят семейния бюджет.

Тези дни хит в Долна баня е събирането на прословутата манатарка. От ранни зори съседните горски масиви на Рила и Ихтиманска Средна гора буквално са окупирани от десетки гъбари, нарамили касетки, преодолявайки километри с надеждата за повече набрани количества от доходоносната манатарка.

Напоителните валежи и покачването на температурите през последните дни спомогнаха за растежа на гъбите и ежедневно лицензираните фирми изкупуват десетки килограми от горските вкуснотии.

В момента първо качество се търгува от 5 до 6 лева за килограм, второ – 3, а някои прекупвачи въобще не взимат трето качество или ако плащат за такава гъба, то цената е около 50 стотинки.

От ранна пролет до късна есен предимно ромите от рилския град са сред основните берачи на лековитите билки и вкусните гъби. Началото е с върбовата кора, следва цвят от бял бъз, липовият цвят, жълтият кантарион, гъбите, за да се стигне есента до плодовете от къпината и шипката.

 

Spread the love