Управляващите удължиха регулаторния период за енергоцените с месец, така отвориха път за обещаните 5% по-евтин ток за бита

Filed under: България |

Цените за бизнеса ще се запазят, а от отпушения електроизнос да влязат в системата 1-1.5 млрд. лв., заяви Явор Куюмджиев

149-18-01-udyljiha-regulatorniq-period-za-energocenite-s-mesec-156814Депутатите приеха на второ четене Закона за енергетиката и удължиха с месец регулаторния период за цените на топло- и електроенергията. Очаква се днешните промени да позволят понижение на цената на тока за бита с 5%.

Срокът вече е 31 юли, вместо досегашния 30 юни. Освен това народните представители сложиха пределни цени и количества за студения резерв.

Гласуваха 115 народни представители, като всички подкрепиха решението. Вносител на проекта е председателят на енергийната комисия Рамадан Аталай от ДПС.

Цената на тока за промишлеността няма да се увеличи, приетите промени в Закона за енергетиката ще гарантират работата на миньорите. Това обобщи министърът на енергетиката Драгомир Стойнев от парламентарната трибуна след окончателното гласуване на поправките в закона. „Ако не приемем това удължение, изпадаме в хипотеза, че от 1 юли целият сектор ще е без цени и без регулаторна рамка и хаос“, обясни в пленарната зала депутатът от БСП Явор Куюмджиев.  По думите му така ще се избегне потенциалният хаос в енергетиката.
„При положение че днес приемем промените в Закона за енергетиката, времето нямаше да стигне за обнародване в „Държавен вестник”. Искрено ми се ще да вярвам, че президентът Росен Плевнелиев ще постъпи като президент на всички българи, няма да защитава олигархични интереси в енергетиката и няма да бави подписването на указ”, каза още Куюмджиев. За същото призова и председателят на парламента Михаил Миков. Вчера от бизнеса поискаха президентът да наложи вето на закона.
Промените в Закона за енергетиката ще донесат приходи за държавата от 1 – 1.5 млрд. лева, които са жизненоважни за българската енергетика, заяви още Явор Куюмджиев. С този законопроект се цели намаляването на т.нар. „студен резерв” и пределни цени за тази разполагаемост, добави той.

Депутатите приеха още добавките за зелена и кафява енергия да бъдат извадени от таксата за пренос. Освен това вече НЕК ще изкупува енергията от ВЕИ, а не ЕРП, които досега трябваше да прогнозират какво количество ток ще купуват от тях.
Приходите от продажбата на квоти на парникови газове да се използват за покриване на разходи, произтичащи от задължения за изкупуване на електрическа енергия на преференциални цени, приеха още депутатите. Когенерацията ще бъде изкупувана само след като се задоволи потреблението от евтините източници. Освен това вече има пределни цени и количества за студения резерв.

 

Spread the love