Драгомир Стойнев: Енергийната ни система е изцяло блокирана

Filed under: Актуално от днес |

Грози ни глоба от 900 хиляди лева за следващите три месеца, заяви министарът на инкономиката

150-20-03-Image_2109722_126Не са правени никакви инвестиции в българската енергетика години, правени са ремонти само на хартия. В резултат енергийната ни система е изцяло блокирана. Това заяви енергийният министър Драгомир Стойнев на пресконференция в Министерството на икономиката и енергетиката. Ще има проверки по всички звена в система, ще бъде внесен и доклад в Народното събрание, който ще осветли проблемите. Крайно време е да се свалят маските на задкулисието, хората трябва да знаят за какво се харчат техните пари, енергийната система наистина е била източвана, допълни министърът.

Този законопроект трябва да получи зелена светлина и призовавам президента Росен Плевнелиев да не го бави, каза още Стойнев. Считам, че и той работи за благото на народа ни и не трябва да се поддава на натиск. Да, тук става дума за много пари, за милиони, има определен натиск нищо да не се променя, заключи министърът.

Българският народ не заслужава подобно отношение като досега, хората трябва да знаят какво се е случвало, тази система веднъж завинаги трябва да заработи в интерес на българските граждани и българския бизнес, каза още Стойнев.
До три месеца ще успеем да се оправим със системата, но ако Брюксел ни наложи санкции за неотделянето на ЕСО от системата на НЕК, ще трябва да платим около 900 хиляди лева. Надявам се да преговаряме с Еврокомисията, макар че формално от утре ние сме в нарушение на европейското законодателство, призна енергийният министър.
Но това вече е работа на прокуратурата, защото не е нормално и не е законно това, че някой нарочно е искал да блокира системата и е имал огромни права да се разполага с енергийни активи, анализира Драгомир Стойнев.
На въпрос за Георги Хрикстозов Стойнев отговори, че никога той не е бил назначаван в управлението на АЕЦ “Козлодуй”, но допълни, че нарушението на Христозов е свързано с пренасяне на 300 долара през границата през 1989 година, като по тогавашния закон е имал право само на 300 лева.
„Служебният кабинет според мен абсолютно нищо не е направил, за да подобри състоянието в енергетиката. Нещо повече, то го задълбочи. Ако моделът на Асен Василев беше факт, от утре десетки хиляди хора щяха да са на улицата“, заяви министър Стойнев.
„Защо не са предприели мерки по отделянето на ЕСО и НЕК?“, попита той. И добави: „Благодарение на служебния кабинет ние ще трябва да плащаме конкретни глоби“. По думите му нормално е същите хора да бъдат притеснени, защото търговете в сектора вече ще бъдат прозрачни.

Spread the love