Местан: В НС сме по волята на част от хората, но сме отговорни пред всички

Filed under: България |

По-лош вариант бе да оставим неразградена авторитарната система на Цветанов, заяви лидерът на ДПС

161-20-02-0000193512-article2

Ефектът на бумеранга неизбежно ще стигне всеки, който е съдник, на онова, което сам е имал като поведение, твърди лидерът на ДПС

Лидерът на ДПС Лютви Местан призова Пламен Орешарски да остане верен на българската Конституция и да продължи да изпълнява задълженията си. “Вие и вашите министри сте избрани само от 120 народни представители, но носите отговорност за съдбата на всички. Разбираме колко ви е трудно, разбираме, че това е първото българско правителство, зад което няма ясно изразено парламентарно мнозинство. Но нямате друг изход, по-лошият вариант беше да оставим неразградена авторитарната система на Цветан Цветанов”, коментира Местан от парламентарната трибуна.

Според него многопартийната демокрация предполага да се уважи волята на преобладаващата част от българското общество. “Политиката не търпи двойните стандарти. Ефектът на бумеранга неизбежно ще стигне всеки, който е съдник на онова, което сам е имал като поведение в предишни периоди”, твърди лидерът на ДПС.

Днес Конституцията ни задължава да уважим именно волята на суверена. Многопартийната демокрация предполага да се уважи волята на преобладаващата част от българското общество. В условията на демокрация никой не може да се радва на управленски абсолют, каза Местан. Той коментира и вчерашните изявления на лидера на НДСВ Симеон Сакскобурггодски: “Царят запълни усещането за отсъствие на отговорност за стабилността на българските институции. Вчера само с две думи той каза съвсем ясно: “Какво ни казва Конституцията? С оценката за министър-председателя Пламен Орешарски, с въпроса какво ще стане с българската държава, ако след всеки протест последват оставки”.

По думите на Местан през последните четири години са били нарушени философията, духът и принципите на българската Конституция. “Днес е денят на новата българска Конституция – днес е денят на върховенството на закона. Точно върховенството на закона беше най-големият дефицит в политиката на България в последните четири години  ДПС не беше най-големият апологет на Конституцията при нейното приемане, но я спазваше през всички тези години”, заяви още лидерът на ДПС.

Снимка: Лютви Местан

Spread the love