Министерството на земеделието отчете стабилни цени на храните: В Перник се продават от най-скъпите яйца размер L, захарта в бакалиите с 10 ст. отгоре

Filed under: Бизнес |

 162-10-82През последната седмица цените на дребно на шестте основни хранителни продукта (захар, олио, брашно, яйца, агнешко и пилешко месо) са останали сравнително стабилни, показват данните на Министерството на земеделието и храните (МЗХ). Средните за страната цени са изчислени на базата на тези в големите търговски вериги (ГТВ) и в другите търговски обекти (ДТО) на всеки продукт.

Захар

2,15 лв./кг е цената на дребно на бялата кристална захар към 10 юли. В малките магазини тя се търгува средно с 10 ст. по-скъпо, отколкото в хипермаркетите – цените са съответно 2,20 и 2,10 лева. Най-ниската средна търговска стойност за периода е 1,92 лв./кг и е измерена в ГТВ в София, където продуктът е поевтинял с 8,1% (17 ст.) през последната седмица. В малките магазини в столицата захарта се търгува на 2,18 лв./кг, което също е по-ниско от средното ниво. Най-скъпа е захарта в ДТО в региона на Смолян – 2,35 лева. Най-голям марж между двете цени е регистриран в Разград и София – от 26 стотинки.

Олио

В периода 3-10 юли рафинираното слънчогледово олио се продава в търговската мрежа средно за 3 лв./л. Цената му в ГТВ е 2,91 лева, а тази в ДТО – 3,08 лева. На регионално ниво най-голямата разлика е между двете цени в Монтана – от 31 ст./л. Най-евтино е олиото в големите магазини в Шумен (2,64 лв./л), а най-скъпо – в малките в Смолян (3,74 лв./л).

Брашно

Средната за страната цена на брашното тип 500 е 1,12 лв./кг. Продуктът струва средно 1,09 лева в търговските вериги и 1,15 лева – в другите обекти. В Пловдив маржът достига до 18 ст./кг. Продуктът се продава в отделните области на цени, вариращи от 1 лев (във Видин) до 1,23 лева (Бургас и Силистра).

Яйца

23 ст./бр. е средната цена на яйцата размер M, които се търгуват на 25 ст. в ГТВ и на 20 ст. в ДТО. Тези размер L струват средно 26 ст./бр. (28 стотинки в хипермаркетите и 23 стотинки в другите обекти). Яйцата са един от малкото продукти, които могат да се намерят на по-ниска цена в малките магазини, отколкото в големите. Търговските стойности на продукта M варират от 16 ст./бр. (ДТО в Русе) до 28 лв./бр. (ГТВ в Ловеч, Габрово, Велико Търново и Плевен). Яйцата L са най-евтини в малките магазини в Разград и Русе (18 ст.), а най-скъпи –32 ст. е цената им в Бургас, Габрово, Сливен, Ямбол, Велико Търново, Ловеч, Плевен, Перник).

Пилешко месо

Охладеното пиле традиционно е значително по-скъпо от замразеното – търговките им стойности са съответно 5,33 лв./кг и 5,11 лв./кг. Цените и на двете са по-високи в малките търговски обекти, като любопитното е, че стойността на замразеното месо в ГТВ е равна на тази на прясното в ДТО. Най-евтино е замразеното пиле в големите вериги в област Шумен – 4,50 лева. Най-скъпо то се продава в другите търговски обекти в Ловеч – на 5,68 лева. Цените на прясното или охладено месо по региони са в диапазона 4,70 лв. (ГТВ в София) и 6,13 лв. (ДТО в Ловеч).

 

Снимката: Яйцата са един от малкото продукти, които могат да се намерят на по-ниска цена в малките магазини, отколкото в големите.

Spread the love