Миньори от Бобов дол сигнализират: Отказват да ни пенсионират, не ни и съкращават, защото Ковачки трябва да ни брои по 6 заплати при освобождаване

Filed under: Бобов дол |

 Лидерът на КНСБ в мините Валентин Стефанов: През юни т.г. на три пъти съкратихме към 90 души!

 163-08-01  Galina Nikodimova - v sredata- c neini uchenichki copy Над 100 миньори в Бобов дол са навършили пенсионна възраст, но не могат да се пенсионират, съобщиха потърпевши. Навършили сме 45-годишна възраст, имаме необходимия за категория стаж от минимум 10 години подземен труд и над 100 миньори в Бобов дол не можем да се пенсионираме. 
162-02-Kovach_sud-Bulfot copyШефовете в “Открит въгледобив-Бобов дол” не освобождават хората, които покриват 100% изискванията за пенсия. Позовават се на чл. 328, ал. 1 от Кодекса на труда – производствена необходимост. “Ако дадеш едно агне, ще имаш късмет да те съкратят”, подхвърлят в миньорското съсловие.

162-02-zarev-G copyШефът на мините в Бобов дол и Перник инж. Огнян Зарев и лидерът на КНСБ там инж. Валентин Стефанов признават, че съкращаването на миньори, навършили възраст и с необходимия стаж, е труден проблем. Защото трябва да се конкретизира всеки случай.
През юни т.г. на три пъти съкратили към 90 души. Някои от тях чакали този миг повече от 2 години. Следващата партида не се знае кога ще е. “Всеки началник си преценява дали да направи съкращение, или не. Но не е вярно, че се дава агне, за да те освободят”, коментира синдикалистът инж. Стефанов.

В РУСО-Кюстендил коментират, че не разбират какви са мотивите на шефовете на мините в Бобов дол да бавят съкращенията. Един от инспекторите каза, че кандидат-пенсионерите ги пращат на най-тежкия “фронт” по добива из галериите. Срещу обещанието да ги съкратят от тях се иска свръхпроизводство.

Повече подробности в печатното издание

Снимки: Валентин Стефанов,Ковачки, Огнян Зарев

 

Spread the love