Холандският посланик: Ще влезете в Шенген, но няма да е скоро

Filed under: Свят |

 В общ план говорим за доверие, когато искаш да си дадеш ключа на съседа, трябва да му имаш доверие, заяви Карел ван Кестерен

165-18-01-657432България някога ще влезе в Шенген, но няма да е скоро, заяви холандският посланик Карел ван Кестерен.

„В общ план говорим за доверие, когато искаш да си дадеш ключа на съседа, трябва да му имаш доверие”, коментира посланикът, имайки предвид политическата и обществена криза в България.

Приемането в безвизовото пространство може да стане, след като българските политици се обединят и подобрят атмосферата в страната, но е важно и премахване на случващото се „зад сцената”, коментира Карел ван Кестерен.
Той изрази съжалението си, че се е стигнало до това властта да зависи от гласовете на партия „Атака“. Според него това трябва да се обсъди между всички политически движения.
По думите му подобни партии не могат да бъдат игнорирани, но не е приемливо те да влизат на ключови позиции като парламентарната комисия по етика, която първоначално беше поверена на лидера на партията Волен Сидеров, а по-късно преименувана.
Посланикът заяви, че причина за протестите, обхванали страната, е дефицит на внимание към това да се спазват европейските ценности като прозрачност и честност.

„Всички са наясно, че има примери за назначения, повлияни от политическите решения, и всичко това трябва да спре”, категоричен е холандският посланик.
Ван Кестерен обяви пълна подкрепа към писмото на посланиците на Франция и Германия, призовали преди седмица властта у нас да скъса връзките си с олигархията. Той коментира, че няма значение дали ще бъде обвинен в намеса в българските вътрешни работи, защото е съгласен с тях.

„Тук говорим за европейски ценности, назначения на най-подходящите хора на съответните позиции. Навсякъде в Европа биха реагирали така хората”, коментира той.

 

СНИМКА: Карел ван Кестерен подкрепи напълно писмото на посланиците на Франция и Германия.

Spread the love