Д-р Елка Божинова след 50-годишна работа като акушер-гинеколог: Аз, съпругът ми и двете ми дъщери сме завършили медицина, отдали сме се изцяло на хората и така ще бъде до последния ни миг от живота

Filed under: Искам думата |

 169-10-01 Д-р Елка Божинова с мед.сестра в центъра Юлия ХазнатарлиеваМакар и на над 70 години, известната петричка акушер-гинеколожка д-р Елка Христова Божинова продължава да служи на хората не само в общините Петрич и Сандански, а и от цяла България и чужбина. Дълги години тя бе завеждащ отделение АГО към МБАЛ „Рокфелер” в южния град и се пенсионира там. Ползваше се с много голям авторитет сред пациентите и персонала, с който работеше. Средно по около 1000 раждания и 800 аборта са правени под нейно ръководство в АГО без всякакви усложнения всяка година. Това е дело на нейната упоритост, знания и всеотдайност. Винаги търсеше новостите в медицината и най-вече в областта на акушерството и гинекологията. Всичко предаваше на своите подчинени и затова отделението беше гордост за общинска болница.

169-10-01 Мед.Център Божинова ЕООДВеднага след пенсионирането си създаде медицински център. Няма ден спокойствие за семейството й съпруга д-р Георги Божинов, дъщерята Камелия Божинова и за самата нея.

С голяма доза горчилка д-р Божинова прие публикацията във вестника под заглавие: ”Рак на маточната шийка уби известната петричка гинеколожка д-р Камелия Божинова” и пожела лично да уточни как стоят нещата в действителност.

Припомняме, че поради небрежно събиране на информация, предоверяване на ненадеждни източници и липса на потвърждение от втори източник във вчерашния брой излезе публикация, според която дъщерята на д-р Божинова е починала.

Преди да дадем думата на д-р Божинова, поднасяме извиненията си на нея и семейството й за нелепото твърдение и причинената болка.

Ето какво каза д-р Божинова:

„Отразеното в ежедневника „Вяра”, който уважавам и често четем в нашето семейство, не отговаря на истината. Първо, никога не съм виждала автора, той не познава семейството ми и е срамно да си позволява такива неверни неща. Нанесе психическа вреда на семейството ми, което в момента е в тежко състояние. Да, наистина дъщеря ми Камелия е на лечение в Германия, но от заболяване с друга диагноза, а не рак на маточната шийка. На какво основание авторът пише, че съм открила заболяването в последния стадий и е невъзможно лечението й? Какъв лекар диагностик мога да бъда аз, след като не съм открила точно заболяване не на кого да е, а на собствената ми дъщеря. И за да бъда точна, ще изброя последните девет прегледа, които съм извършила с диагноза рак на маточната шийка.

М.А. – 23-годишна, от Петрич;

А.Т. – 39-годишна, от Петрич;

М.Г. – 46-годишна, от Петрич;

В.К. – 48-годишна, от Петрич;

З.К. – 41-годишна, от Бургас;

Л.В. – 22-годишна, от Сандански;

Б.Х. – 41-годишна, от Петрич;

Л.В. – 16-годишна, от Петрич;

О.Г. – 49-годишна, от Петрич.

Готова съм по всяко време на денонощието да служа на хората, без да ги деля по пол, възраст, националност. Освен че съм подписала Хипократова клетва, аз, съпругът ми и двете ми дъщери сме завършили медицина и сме се отдали изцяло на хората и така ще бъде до последния ни миг от живота. Идват пациенти от цяла България и от съседните страни Гърция и Македония. Редно беше, след като до момента не съм била подведена под съдебна отговорност и не съм сгрешила диагноза, да получа друго обществено признание, а не това, което направи с мен вашият автор” – сподели със сълзи на очи най-известната гинеколожка в региона д-р Елка Божинова.

Свои мнения за високите професионални умения на д-р Божилова изказаха няколко нейни пациентки:

А.З. – 49-годишна, от с. Коларово:

И двете си деца, дъщеря и син, родих с помощта на д-р Елка Божинова, която беше шеф на отделението в болницата в Петрич. Много кадърна, внимателна, непрекъснато беше до мен. Нямам думи за отношението й към мен. По-късно имах нужда от лечение. Ползвам услугите й вече в медицинския център, който се намира в дома й на ул. ”Цар Симеон”. Отличен диагностик. Помогна ми да се излекувам. Да е жива и здрава и препоръчвам услугите й на мои близки, които също са възхитени от нея. Благодаря й за всичко, имам я за майка”.

 

С.З. – 48-годишна, от Самуилово:

„Прекарах тежки бременности преди раждането на двете си деца. С лекар като д-р Елка Божинова бях уверена, че всичко ще приключи с добър край. Имах извънматочно забременяване през 1986 година и кадърната д-р Елка Божинова ми спаси живота. Много съм доволна, че дари с живот мен и двете ми деца”.

А.С.- 57-годишна, от Петрич:

„Заболях през 1998 година с диагноза рак на маточната шийка. Дъщерята на д-р Божинова Камелия веднага занесе материал за изследване в София, а самата д-р Елка Божинова – в Благоевград. И на двете места диагнозата бе потвърдена. Въпрос бе на кратко време дали да остана сред живите или не. Веднага след това ми бе извършена операция от д-р Динов и ето вече 15 години след точно поставената диагноза от двете докторки Божинови аз съм жива и здрава. Благодаря и на двете”.

изтеглен файлУправителят на МБАЛ „Рокфелер д-р Борис Киров сподели следното:

„Никога д-р Елка Божинова не е създавала проблеми, както и дъщеря й Камелия. Вещи и двете в работата си, колегиални. Д-р Елка Божинова е много точна в диагнозите си и се ползва с много голям авторитет сред колектива”.

 

Spread the love