Кюстендилското ВМРО се вдигна на националните чествания на Предела

Filed under: Кюстендил |

На Илинден под Хисарлъка се събраха пред паметника на Тодор Александров

Digimax A50 / KENOX Q2
На паметника на Тодор Александров в Кюстендил политици, общественици и граждани почетоха паметта на участниците в кървавата епопея на Илинденско-Преображенското въстание.  На колене и в едноминутно мълчание присъстващите отдадоха своята почит на героите. Във връзка със 110-годишнината  венци и цветя поднесоха областният управител на Кюстендил Иван Каракашки и заместникът му Мария Чочова, заместник-кметовете Надя Каратова и Росица Плачкова, председателят на Общинския съвет Иван Андонов и заместникът му Ангел Джонев, както и представители на политически партии и организации, граждани.

Digimax A50 / KENOX Q2

„Отново почитаме паметта на героите и с преклонение си спомняме за епичните битки, за пролятата кръв и саможертвата на нашите предци. Илинденско-Преображенското въстание от 1903 година е кървава епопея и въжделение за свободна и обединена България. Епопея, събрала в себе си пожарите, преобразяващи българския дух. Нито едно друго въстание на Балканите, в толкова късо време, не струва толкова много опустошения и невинни човешки жертви“, припомни водещата Ирена Маринкова

179-07-01 knilinden6

Активисти, 58 симпатизанти и членове на ВМРО- Кюстендил пък участваха в националните чествания по повод  годишнината в местността Предела край Банско. Организира ги общинският председател Георги Петров. Заедно с кюстендилци бе и заместник-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки. Представителите  от Кюстендил поднесоха венци и цветя на паметника на безименните герои в местността Предела.

Снимки:

1. Симпатизанти на ВМРО, до тях заместник-кметовете Надя Каратова и Росица Плачкова

2. Силната група на културно-просветното дружество „Св. св. Кирил и Методий“ с председател адвокат Анани Константинов.

3. Кюстендилско присъствие в националните чествания на Предела

 

 

Spread the love