Поклонническо шествие заля „Цари мали град”, кметицата Венета Балабанова в захлас от песните на „Йоан Кукузел”

Filed under: Самоков |

 Шефът на „Главболгарстрой” инж. Симеон Пешов и археологът Веселин Хаджиангелов разказаха историята на възстановената крепост 

 181-06-81  Snimka1Традиционното поклонническо шествие „Рилският чудотворец“, което за четвърта поредна година се проведе по пътя на пренасяне на мощите на св. Иван Рилски в Рилския манастир, премина през самоковските села Ярлово и Белчин. Археологът Веселин Хаджиангелов и председателят на фондация „Възраждане на Белчин“ инж. Симеон Пешов, който е и шеф на „Главболгарстрой”, приветстваха сърдечно поклонническите групи. Те разказаха за историческите събития, станали на хълма Св. Спас, и за забележителностите на възстановената през това лято тук крепост „Цари мали град“.

181-06-81 Snimka2Във възстановената църква от 15-и век „Вознесение Христово“ (превърната сега в музей) в крепостта „Цари мали град“ бе осветена икона на рилския светец, нарисувана от художничката Лора Манева.

Кулминацията на своеобразното тържество бе концертът на състав на хора „Йоан Кукузел Ангелогласния“ с диригент доц. Димитър Димитров край стените на възстановената стародавна крепост. 181-06-81  Snimka3Песнопенията създадоха неповторима атмосфера и възхитиха поклонниците, кметицата на Белчин Венета Балабанова, както и всички посетители на крепостта по това време. С овации те изразиха своето признание към хористите и сътвореното тук.

181-06-81 Snimka4Припомнено бе, че в шествието, пренесло през 1469 г. мощите на св. Иван Рилски от старопрестолния град Велико Търново до Рилския манастир, е участвал и презвитер Йоан от Белчин. По онова време е въздигнат и възстановеният сега храм при крепостта. Край храма е открит стар гроб, за който се предполага, че е на самия презвитер Йоан.

 

Снимка

1: Модерна кабинка извозваше домакини и гости от селото до крепостта.

 2: Археологът Веселин Хаджиангелов (вдясно) и инж. Симеон Пешов приветстваха сърдечно двете поклоннически групи и разказаха за историческите събития, станали на хълма Св. Спас.

 3: В стародавната крепост бе осветена икона на рилския светец, нарисувана от художничката Лора Манева.

4: Кулминацията на тържеството бе концертът на „Йоан Кукузел Ангелогласния” с диригент доц. Димитър Димитров.

 

Spread the love