Шефът на рудника убиец „Ораново” Валери Манов: В срутилата се галерия не трябваше да се работи до началото на август, главните инженери и ръководството решиха да се работи

Filed under: Благоевград |

 Всички възнаграждения са изплатени, в момента се извършват само възстановителни и ремонтни дейности

 181-07-01-manovВ момента се извършват само възстановителни и ремонтни дейности в рудник „Ораново”. Това заяви шефът на рудника Валери Манов. Той допълни, че се изпълняват предписанията на Инспекцията по труда, т.е. спрени са добивът на въглища и извършването на всякакви дейности в 64-та галерия, където смъртта си намериха 4-ма миньори.

В отговор на изявленията на енергийния министър Драгомир Стойнев управителят на мината Валери Манов призна, че по план в срутилата се галерия наистина не е трябвало да се работи до началото на август, но подчерта: „Наистина по проект мината е трябвало да започне работа през август, но проекторешенията не са задължителни, а препоръчителни, защото на „64 югозапад” пластът изтъня, което наложи промяна на проекта и да се започне по-рано, така че това е причината”.

На въпрос кой е взел решението да се започне работа, Манов заяви: „Има си главни инженери, ръководството”.

Манов коментира, че към днешна дата всички възнаграждения на работещите в рудника са изплатени.

В момента са сформирани аварийните групи, които ще работят неотложните работи в дейността на рудник „Ораново“. Това каза Георги Станков, представител на КНСБ в мина „Ораново”. Той информира, че е намален съставът на работещите в рудника, а добив няма да има. Аварийните групи ще работят за отстраняване на евентуални аварии.

„Специалистите в рудничния транспорт са заети с транспортирането на миньорите, материалите и шлосерите, които поддържат машините и съоръженията”, каза Станков.

По думите му настроението сред хората е променено. „Тъгата, мъката по загубилите наши колеги и приятели в живота е огромна и тепърва ще усетим липсата им. Искрено се надяваме това, което се случи при нас, учените да дадат оценка на случилото се и да се направи така, че никога повече да не се случат такива неща. Разбира се, че хората са разколебани, но се надяваме те да направят всичко възможно всичко да се изясни, за да не се допускат занапред подобни неща”, добави още Станков.

 

Текст за сн:
Валери Манов

Spread the love