Благоевградският бизнесмен Васил Новоселски: Работех частно, изчуквах и боядисвах коли, когато това беше забранено, със спечеленото черпех колеги, а после ме топеха на началника

Filed under: Общество |

 Моят учител Тома Манасиев е “виновен” да отида в благоевградското читалище, а по-късно да стана и негов председател. Голяма грешка на ръководството и обществеността в града е, че оставят базата на читалището да се руши

 Разслоението на богати и бедни наложи да се купуват луксозни и скъпи коли, днес автомобилната култура на българина се променя, купува по-малки и по-надеждни автомобили

 185-12-13- 100_9667Животът на Васил Новоселски е белязан от духа на състезателя. На младини се озовава в устрема на автомобилния спорт и печели престижни национални и международни отличия. Спортът остава в кръвта му, за да го прави победителя, печелившия, успешния в начинанията, на които се посвещава. А приставката НОВО във фамилното име Новоселски сякаш го орисва да търси предизвикателствата по пътя си. Роден е в Благоевград през 1954 г. Завършва механотехникум в родния си град със специалност “Технология на машиностроенето”. По-късно добива диплома от ЮЗУ “Неофит Рилски”, където при доц. Борис Стоев специализира “Организация на автомобилния транспрот”. Получава следдипломна квалификация по специалността “Организация на авторемонта” във Висшия машинно-електротехнически институт. Преди промените през 1989 г. работи в СБА и “Мототехника” – Благоевград. Днес е собственик на един от водещите автосалони и автосервизи в Югозападна България. От една година Васил Новоселски е председател на Народно читалище “Н. Й. Вапцаров – 1866”

“Цялата ми съзнателна дейност преминава с автомобилите, всичко, което съм, е на колела”, шегува се Васил Новоселски, но тази шега изразява същностна истина за него.

185-12-13  iuni 2013 039 –   Господин Новоселски, какво оставихте зад гърба си като състезател по автомобилизъм?

–   Спортната ми дейност е оказала съществено влияние на цялостния ми живот, защото в най-буйните си и силни години, от 27 до 45, бях професионален автомобилен състезател. През това време 5 пъти бях шампион на България и 8 години бях титуляр в националния отбор. Извоювах призови места в балкански и европейски шампионати и в шампионата на бившите социалистически страни. През 1988 г. станах сребърен медалист от рали “Златни пясъци”. През 1991 г. прекратих спортната си кариера, тъй като ми предстоеше едно ново начинание – да започна частен бизнес.

185-12-13- iuni 2013 049– Дали спортът и хъсът да побеждавате възпита у Вас стремежа да успявате в начинанията, да постигате целите си?

–  Спортът възпитава умения, създава неповторимо отношение на личността към автомобилната техника, изостря сетивата как да изграждаш технически умения. Спортът насърчава и много други качества, които трудно се изграждат в нормалния живот – дисциплина, отговорност, преследване на цели, които един обикновен човек трудно си поставя. Подложен си на изпитания, когато за да постигнеш целите си, рискуваш живота си и на тези около теб.

185-12-13- Picture 006–    От Благоевград и региона имахте ли партньори, с които деляхте водещите позиции в автомобилния спорт?

–         Нямам колеги, които могат да се похвалят с подобни постижения, но мога да кажа, че имаше, има и сега хора, следващи добрия пример. По мое време автомобилният спорт в Благоевград отбеляза най-големите си успехи. За съжаление днес този спорт има по-добри завоевания на други места в нашата страна, а и при съседите ни. Това е един изключително скъп спорт, за неговата организация се изискват много средства, много внимание, поверява се много скъпа техника не само на автомобилните пилоти, но и на екипите.

185-12-13-81 Semejstvo V. Novoselski–   Успяваха ли навигаторите Ви да балансират устрема Ви по трасето?

–  Започнах спортната си кариера с Генчо Георгиев, като ползвахме личния му автомобил. После на навигаторското място седна Костадин Угринов. И с двамата направихме прекрасни начални стъпки.

Следващият навигатор, с когото постигнахме редица високи резултати в национални и международни шампионати, беше Крум Минков. За съжаление само преди около година почина, загубих един прекрасен човек, изключителен приятел и много коректен партньор. Беше ми навигатор 6-7 години. Той делеше стотинката на две, за да оправдаем целите, намеренията и другарството си. Залагаше себе си, своите качества и ценности, за да помага успешно да превземаме финала.

Повече подробности в печатното издание

 

Текст за снимките:

1. Председателят и секретарят на читалище “Н. Й. Вапцаров -1866” Васил Новоселски и Илиян Юручки

2. Васил Новоселски и щатни служители на благоевградското читалище

3. Васил Новоселски дава последни упътвания на клиентката си адвокат Сабрие Бузгьова, която закупува втори автомобил от неговата фирма.

4.  Васко Новоселски със съпругата и дъщеря, партньорите в семйния бизнес

Spread the love