Дилъри бъркат дрога с прахчета за грип

Filed under: България |

 185-20-05-DrogaДилъри по морето разреждат дрогата с прахчета за грип, сигнализираха аптекари от Бургас. Най-търсени са лекарствата, които се разтварят във вода. Предпочитнаи са „Хюмекс грип“ и „Тайлол хот“, които са свободни за продажба и се отпускат без рецепта от лекар, а цената им е символична. Пакетче с противогрипно прахче струва около лев, а опаковка от 20 капсули от „Хюмекс грип” – около 8 лева.

Оборотът на аптеките на противогрипни прахчета се е вдигнал. Дилърите ги изкупуват, защото в тях се съдържа псевдоефедрин, който е основна съставка на модерната напоследък синтетична дрога пико. Прахчетата обаче излизат много по-евтини, а смесването им с метаамфетамините увеличава многократно печалбата на дилърите.

Тези лекарства имат същия цвят, мирис и плътност като метаамфетамина. Затова миксът трудно може да се различи, но пък печалбите скачат многократно. За наркозависимите няма опасност, освен ако някой не се окаже алергичен към останалите субстанции, съдържащи се в лекарствения продукт.

За последните няколко години пикото заля улиците на морския град, като особено през лятото по курортите се превърна в мода сред младежите. Заради злоупотребата с ефедрин той влезе в списъка на забранените за внос лекарствени продукти, а отпускането му става само с изричното разрешение на лекар.

 

Снимка: Тези лекарства имат същия цвят, мирис и плътност като метаамфетамина.

 

Spread the love