Зам.-кметът по европроектите в Дупница Красимир Георгиев: С правителството „Орешарски“ работим по-добре, отколкото със старото, няма проекти, заплашени от провал

Filed under: Общество |

 Решението на РИОСВ за депото в Джерман ще е окончателно, но ако някой иска да обжалва, има право да го направи

 MINOLTA DIGITAL CAMERA– Г-н Георгиев, има ли развитие по проекта „Дом за всеки”, след като общината не успя да намери изпълнител?

– Община Дупница е подготвила всички необходими документи пред МРР и ПУДООС и вече ще очаква необходимото допълнително финансиране по проекта „Дом за всеки“. Бургас – една от четирите общини – бенефициенти по този проект, се е отказала, така че неусвоени средства ще останат, а част от тях вероятно ще бъдат пренасочени към община Дупница.

– Каква всъщност бе причината да не се намери кандидат за изпълнител на проекта?

– Недостатъчните средства за цялостното му финансиране. Ако се върнем малко назад – в края на декември м.г. общината проведе процедура за избор на изпълнител, на която не се яви нито един кандидат. След това преминахме към опцията по чл. 90 – договаряне с конкретен изпълнител, но за съжаление и там не намерихме кандидат. Веднага алармирахме всички компетентни органи – от министър-председателя, министъра на регионалното развитие и т.н., за съществуващия проблем – недостиг на финансиране приблизително на 2,7 млн. лв., необходими не само за строителството на социалните жилища, но и за инфраструктурата. Вицепремиерът г-жа Златанова реагира веднага и в писма до министъра на регионалното развитие, до социалния министър, с копие до инж. Чимев даде мнението си, че всички институции в най-скоро време трябва да се опитат да намерят решение на казуса. До окончателното определяне на решение, което аз съм на 90% оптимист, че ще се намери, проектът е спрян с дата не по-късно от 30 ноември до избора на изпълнител, Нещата се очертават така: МРР ще отпусне допълнителни средства за изграждане на съпътстващата инфраструктура към социалните жилища, но без ВиК. Тази част вероятно ще бъде финансирана от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС). ЕС изключително много държи на този проект, така че институциите го осъзнават и съм оптимист, че ще се случи.

Повече подробности в печатното изднаие

Spread the love