Иванка Петрова: Синът ми не може да си намери работа, а в „Кюстендилска вода” е пълно с пенсионери

Filed under: Искам думата |

 Управителят на водното дружество Георги Георгиев: От 294-ма служители само двама са пенсионирани, назначени на срочни договори

 190-09-81 GEORGI GEORGIEV KUSTENDILSKA VODAВ редакцията пристигна писмо от кюстендилката Иванка Петрова, която се възмущава, че току-що завършилият й син не може да си намери работа в целия град. Тя визира директора на „Кюстендилска вода” Георги Георгиев, който според нея назначава пенсионери. Извършихме проверка на място в посоченото предприятие и констатирахме следното: „Промените в списъчния и квалификационен персонал на „Кюстендилска вода” са подчинени на целите на дружеството. Към момента средносписъчният състав на работещите там е – 294-ма човека, от тях само двама са навършили пенсионна възраст, като акцентът пада върху това, че те са назначени със срочни договори и работят в отдалечени и труднодостъпни райони. Срочните договори са краткотрайни или сезонни и те не могат да надвишават 1 година”, каза от своя страна Георги Георгиев.

За никого не е тайна, че в момент на криза и пазарна икономика фирмите и много предприятия са изключително частни и всеки управител на подобни обекти сам решава какъв персонал да си подбере. Дали цялото си семейство, или куп роднини, или способни пенсионери, на които се плащат и по-ниски заплати или им се спестяват осигуровките. Затова пенсионерите са предпочитана работна ръка. Освен това и в предприятия, подобни на „Кюстендилска вода”, на всички работодатели се дава възможност за подбор на персонала. Знае се, че спешно бе вдигната пенсионната възраст, защото рейтингът на международните пазари се покачи и от това спечели държавата. В момента в България има 136 000 работещи пенсионери по трудов договор и още толкова и повече работещи на граждански договор. В България има сблъсък между личното право на труд и държавната политика на пазара на труда, при това тя е заложена в законова уредба, но едно е ясно, че работещите пенсионери са защитени със специална наредба за закрила, а в същото време на работодателя се дава свобода на подбор. Остава впечатлението, че Кодексът на труда е по-скоро инструмент на политика, докато непосредственото отношение между работник и работодател е оставено на заден план. Те имат право на личен избор (визират се и двете страни), както и свободата да договарят и решават всеки сам за себе си. А на младия специалист му предстои професионална реализация, но живеем във време, когато пазарът на труда изисква по-голяма гъвкавост. И смешно, и тъжно е, че някои работодатели изискват 5 години трудов стаж в дадена насока, за да назначат младия човек, но нали той все някъде трябва да ги направи тези 5 години и винаги има първи път. Съществуват противоречия между Конституцията на България и КТ, но за жалост това е истина. Нужни са нови законодателни промени както за младите хора, така и за бедстващите пенсионери. „Въпросната възмутена гражданка Иванка Петрова, не си е посочила точния адрес, нито телефон, нито каква специалност, и по-точно какво е завършил нейният син, но ние я каним чрез страниците на вестник „Вяра” да заповяда при нас. Можем да й бъдем полезни по друг начин”, каза Георгиев.

 

 

 

Spread the love